11 augustus 2016

Gas in flessen gebruiken: 10 tips & tricks

Gasflessen
Steeds meer mensen gebruiken gasflessen voor uiteenlopende toepassingen in en rond het huis. Denk maar aan gasbarbecues en terrasverwarmers voor buiten en aan gashaarden en koken op een gasvuur binnen. Enkele gasflessenverdelers geven 10 tips & tricks voor een vlotte omgang met gasflessen…

1. Butaan mag je binnen bewaren, maar propaangas moet je buiten stockeren. Dat komt omdat propaan zwaarder is dan lucht. Bij een lek aan een fles, wat uitzonderlijk is, zou dit betekenen dat het propaan op de grond ongemerkt wegvloeit.
2. Je mag buiten maximum dertien flessen propaan bewaren. Voor meer flessen heb je een vergunning van je gemeente nodig.
3. Vervoer de gasflessen altijd rechtop. Tijdens het vervoer doe je er goed aan om je wagen een beetje te verluchten door een raam open te zetten en de cilindervoet vast te leggen.
4. Bewaar je flessen altijd rechtop en zorg dat ze op een stabiele, verharde en droge ondergrond staan. Het is ook een goed idee om de gasflessen vast te zetten. 
5. Draai de flessen altijd netjes toe na gebruik, zo vermijd je het risico op lekken. Met de gasflessen gaat zelden of nooit iets mis, een gasfles begint niet zomaar spontaan te lekken. Bovendien worden de gasflessen om de 5 vijf jaar teruggeroepen naar het verdeelcentrum van Primagaz voor een controle. 
6. Controleer af en toe de leidingen en de aansluiting van de gasfles. Hiervoor bestaat een heel eenvoudige methode met zeepwater. Strijk dit zeepsop over de leidingen, als er een gaatje is, zullen er zeepbellen ontstaan.
7. Houd nooit een lucifer, sigaret, aansteker bij het gastoestel en plaats het toestel niet in de nabijheid van een open vuur.
8. Om te controleren of de gasfles leeg is, bestaan er verschillende trucjes. Je kan de fles wegen en het resultaat vergelijken met de tara die op de fles staat aangegeven. Primagaz heeft ook een detector op de markt gebracht die aangeeft hoeveel gas er nog in je gasfles zit. Deze detector kan je met een magneet op de gasfles kleven. Als de gasinhoud dan zakt en tussen twee sensoren komt, dan maakt de detector een fluitsignaal. Zo weet je dat de fles bijna ten einde is. Voor het EasyBlueTM gamma (EasyBlueTM XL en EasyBlueTM PLUS) bestaat er zelfs een app waarmee je de resterende inhoud van je gasfles eenvoudigweg kan meten met je smartphone. Dankzij de inhoudsmeterapp Primagaz EasyBlueTM weet je dus meteen hoe lang je nog kan barbecueën, koken, verwarmen, ... 
9. Breng gasflessen niet naar het containerpark, maar terug naar de flessenverdeler. Zo worden de flessen gerecycleerd en jij ontvangt statiegeld.
10. Vul de flessen nooit zelf, maar laat dit door de gasmaatschappij doen in hun gespecialiseerd vulcentrum. Zij kunnen meten wanneer de fles de juiste hoeveelheid propaan bevat want een fles mag slechts tussen 80 en 87% gevuld worden. Anders krijg je te maken met overvulling waardoor de fles zichzelf kan opblazen bij gebruik.