Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Easyblue gasfles Primagaz met koppel en illustraties

Futuria Propaan

Gas wordt groen

Kies voor een duurzame energie, thuis en daarbuiten

De nieuwe generatie propaan, nu ook in flessen

Wist je dat Futuria Propaan van Primagaz ook beschikbaar is in gasflessen?

Onze EasyBlue-gasflessen zijn de eerste op de markt met Futuria Propaan: een hernieuwbare energie die geproduceerd wordt uit biomassa en die dezelfde prestaties levert als conventioneel propaangas, maar wel met een lagere CO₂-uitstoot. De EasyBlue-flessen zijn beschikbaar voor zowel particulieren als professionelen en kunnen gebruikt worden voor een waaier aan toepassingen. Om te koken, te barbecueën, tijdens het kamperen of in je caravan, en zelfs om op een ecologische manier onkruid te verdelgen.

Met Futuria Propaan maak je een duurzame energiekeuze en verklein je je ecologische voetafdruk - in je bedrijf, bij je thuis, en in je vrije tijd. Het was nog nooit zo makkelijk om iets goeds te doen voor onze planeet.

Vader en zoon in het boos met gasfles biopropaan

Waarom Futuria Propaan?

  • Verklein je ecologische voetafdruk en zorg mee voor een betere luchtkwaliteit
  • Kies voor een gecertificeerde hernieuwbare energieoplossing
  • Ga voor een veilige, gebruiksvriendelijke en veelzijdige energieoplossing (koken, barbecueën, kamperen, onkruidbestrijding, bij- of terrasverwarming...)
  • Profiteer van dezelfde prestaties als bij propaan zonder je installatie of apparaten te moeten aanpassen
  • Beschik over al het comfort van gas, zelfs zonder aansluiting op het gasnetwerk

Exclusief bij Primagaz

Kies voor een gasfles met Futuria Propaan en verklein eenvoudig je ecologische voetafdruk. Wij zijn in Europa de exclusieve verdeler van deze hernieuwbare energie die geproduceerd wordt uit biomassa.

Ontdek het EasyBlue-gamma

Een duurzame gasfles met 20% Futuria Propaan, verkrijgbaar in 9,5 kg of 6 kg afhankelijk van je behoeften.

Easyblue XL

EasyBlue XL

Futuria Propaan DIN-aansluiting

Easyblue Plus

EasyBlue PLUS

Futuria Propaan DIN-aansluiting

Verlaag je CO₂-uitstoot.

Een lage impact op het milieu.

Een barbecuesessie met propaan, Futuria Propaan of een mix van beiden stoot 99% minder CO (koolstofoxides) en 99,7% minder fijnstof uit in vergelijking met houtskool. Deze emissies zijn verantwoordelijk voor luchtvervuiling en beïnvloeden de werking van onze luchtwegen, longen en hart. Door te barbecueën met propaan of Futuria Propaan verklein je niet alleen je ecologische voetafdruk, maar zorg je ook mee voor een betere luchtkwaliteit.

Propaan en Futuria Propaan zitten op hetzelfde niveau van emissies die impact hebben op de luchtkwaliteit, omdat zij dezelfde chemische samenstelling hebben.

Bron: Studie CE Delft, 2021

Vind de gasfles die jij nodig hebt

Altijd een energieoplossing op jouw maat

Lees al onze tips en adviezen voor een zorgeloos gebruik

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Tussen de samenstelling of werking van Futuria Propaan en klassiek propaan is er geen verschil, maar hun milieu-impact en oorsprong is wel verschillend.

Futuria Propaan wordt geproduceerd uit biomassa (vandaar de naam) en levert hierdoor een substantiële vermindering aan CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is afhankelijk van de gebruikte grondstof in het productieproces.

De moleculaire structuur is echter identiek, waardoor Futuria Propaan in bestaande tanks en installaties gebruikt kan worden.

Futuria Propaan wordt gebruikt voor professionele en particuliere toepassingen, en is een bijproduct van het productieproces van biodiesel.

Tijdens de productie ondergaan de hernieuwbare grondstoffen een reeks complexe behandelingen en worden ze gecombineerd met waterstof in een proces genaamd hydrogenolyse, dat hun energiegehalte scheidt en zuivert.

Tijdens het raffinageproces wordt een verscheidenheid aan afvalgassen geproduceerd die propaan of Futuria Propaan bevatten. Per ton biodiesel wordt 50 kg bioLPG (oftewel Futuria Propaan) gegenereerd.

Dit bijproduct wordt vervolgens gezuiverd om het identiek te maken aan conventioneel propaan.

Andere manieren om Futuria Propaan te produceren

Momenteel produceert Primagaz Futuria Propaan vanuit biodiesel. We kijken echter verder om het volume Futuria Propaan te kunnen verhogen naar de toekomst toe en investeren daarom actief in onderzoek naar andere productiemanieren.

Denk hierbij aan de bioraffinaderij, power-to-gas (een technologie die elektrisch vermogen omzet in brandstoffen), anaerobe vergisting en de vergassing van restafval.

Primagaz

Futuria Propaan wordt geproduceerd door Neste, de wereldleider in geavanceerde biobrandstoffen. Dit gebeurt in de nieuwe, op maat gemaakte productie-eenheid op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam.

Ja. Het transport van de grondstoffen naar de productieplant in Rotterdam wordt mee opgenomen in de berekening van de footprint.

Futuria Propaan is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen. 

Futuria Propaan en conventioneel propaan zijn chemisch identiek. Hierdoor kunnen beide producten samen opgeslagen worden en geblend worden via een proces dat ‘massabalans’ heet. Dit is een gebruikelijk proces voor de levering en distributie van hernieuwbare energie en zorgt ervoor dat de distributie zo efficiënt mogelijk is en wordt de CO2-uitstoot beperkt. 

Dit proces wordt volledig gecontroleerd en alleen de hoeveelheid hernieuwbare propaan die in de toeleveringsketen terechtkomt, mag als hernieuwbaar propaan of Futuria Propaan verkocht worden. 

Voor onze EasyBlue-gasflessen garanderen we een verhouding van 20% Futuria Propaan en 80% conventioneel propaan. Hierdoor vervang je 20% door hernieuwbare energie en verklein je eenvoudig je ecologische voetafdruk.


*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan en het type barbecuetoestel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en propaan of houtskool voor barbecue toepassing.

Bron: studie CE Delft, 2021