09 augustus 2016

Overschakelen van stookolie naar propaan in 4 stappen

Overstappen van stookolie naar propaangas
Stap 1: Propaan of aardgas?
Verwarmen op aardgas of propaan, wat zou je kiezen? Niet iedereen kan zich aansluiten op het aardgasnetwerk. Om te weten of jouw woning een aardgasaansluiting heeft, moet je jouw netwerkbeheerder contacteren. Als dit mogelijk is, zal jouw netwerkbeheerder de aanvraagprocedure starten en jouw gasmeter aansluiten. Indien je niet aansluitbaar bent op het aardgasnetwerk, is propaan de oplossing. Een belangrijk voordeel van propaan is dat de leverancier de volledige installatie en het onderhoud van de gastank voor zijn rekening neemt. Ook bij Primagaz doen we dit!

Stap 2 : Stookolietank verwijderen
Om een stookolieketel te verwijderen, moet je wettelijke veiligheidsvoorschriften respecteren. Je moet de stookolietank eerst ledigen, reinigen en gasvrij maken. Ondergrondse stookolieketels moeten uitgegraven worden. Als dit niet mogelijk is, moet je ze laten saneren door een erkende vakman. Hij zal de ketel vullen met zand of bio-schuim. De technieker zal dan een certificaat opmaken waarin hij verklaart dat het saneren van de stookolieketel is gebeurd volgens de wettelijke normen. Informeer bij jouw gemeente of je recht hebt op een premie voor het verwijderen of opvullen van jouw stookolietank.

Stap 3 : Nieuwe verwarmingsinstallatie kiezen
Bij Primagaz moet je niet investeren in een nieuwe gastank: je kan er een huren, in dit huurbedrag zit ook het onderhoud van de tank inbegrepen. Kies je best voor een ondergrondse of een bovengrondse gastank? In samenspraak met de gasexpert wordt op basis van jouw geschat energieverbruik en de beschikbare ruimte de beste oplossing gekozen. Eens jouw gastank geïnstalleerd is, moet je ze door een erkend propaaninstallateur laten aansluiten op de verwarmingsinstallatie. We raden condensatieketels aan, die minder kooldioxide produceren en meer warmte produceren, met een rendement tot 108%. Wist je dat een oude verwarmingsketel maximum 60% gas omzet in bruikbare warmte? Dat is een duizelingwekkend verschil, zeker als je denkt aan de huidige energieprijzen.

Stap 4: Welke gasleverancier kiezen?
Primagaz is een van de belangrijkste propaangasleveranciers. Deze gasmaatschappij werkt samen met lokale transporteurs en levert zo propaan in heel België. Kies je toch voor aardgas, dan is het handig om weten dat je sinds de privatisering van de energiemarkt jouw gasleverancier in alle vrijheid kan kiezen.

Ben je benieuwd hoeveel je precies kan besparen door over te stappen van een stookolie-installatie naar een installatie op propaangas? Bereken je voordeel in onze handige rekenmodule die een simulatie maakt van het verschil in kostprijs tussen het gebruik van propaan en stookolie gedurende 17 jaar. Vraag je je af of je woning klaar is voor een Primagaz-systeem? Doorloop dan de verschillende stappen in onze handige wizard!