Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

12/03/2021

Hoe wordt een propaangasinstallatie gerealiseerd?

Propaaninstallatie
Voor wie niet kan aansluiten op het aardgasnet, is naast stookolie een propaangasinstallatie een interessant alternatief. Zeker met het laatste nieuws rond het verdwijnen van de terugdraaiende teller beslissen meer en meer mensen om bewust onafhankelijk te zijn en off-grid te gaan. Het propaangas wordt opgeslagen in een gastank in je tuin. Primagaz plaatst je gastank, maar wat moet er nog allemaal gebeuren zodat ook jij zorgeloos kan genieten van alle voordelen van gas, zonder aardgas?

Hoe wordt gas in een tank opgeslagen?

Propaan is een Liquefied Petroleum Gas, ook wel aangeduid als vloeibaar petroleumgas of koolwaterstofgas. In een propaangastank wordt propaangas in vloeibare vorm opgeslagen. Een propaangastank kan zowel onder- als bovengronds staan. Die keuze is afhankelijk van plaatstechnische of esthetische redenen, want aan de plaatsing van een tank in je tuin zijn een aantal veiligheidsafstanden verbonden. Bij afname/gebruik wordt het vloeibare propaangas omgezet naar een gasvormige toestand. Primagaz zorgt voor de correcte plaatsing van de tank in je tuin, volledig conform de wettelijke voorwaarden. Tank geplaatst, what’s next?

De leiding naar de woning

Vanuit de propaangastank wordt de gasleiding naar de woning gelegd. Bij die koppeling moet de druk van 6,5 bar naar 37 mbar worden teruggebracht, want dit is de druk aan het verbruikstoestel. Propaangastoestellen werken op 37 mbar en aardgastoestellen hebben een werkdruk van 20 tot 25 mbar. Dit is het enige verschil met een aardgasinstallatie, dus als er later wordt overgeschakeld naar aardgas, kan dit eenvoudig gebeuren door de spuitstukken aan te passen aan de correcte druk.

In het aansluiten van de leidingen speelt de installateur een belangrijke rol. Primagaz werkt samen met Cerga-gehabiliteerde installateurs die een extra opleiding hebben genoten voor propaangasinstallaties. Installateurs met een Cerga-nummer moeten jaarlijks een bijscholing volgen, zodat ze steeds up-to-date blijven. Veiligheid voorop!

 

Opstart en onderhoud van een propaangasinstallatie

Voordat een propaangasinstallatie kan worden opgestart, moeten er eerst 3 documenten worden voorgelegd. Het pijpleidingsattest bevestigt dat de leidingen zijn geplaatst volgens de geldende normeringen, vergezeld van een isometrisch schema van hoe ze precies liggen. Bovendien moeten alle leidingen getest zijn op de lekdichtheid. Verder bestaat er een meldingsplicht bij de gemeente dat er vanaf die datum gebruik zal worden gemaakt van een propaangastank. Tot slot wordt er door de gasleverancier een PED-attest (Pressure Equipment Directive) voorgelegd. Primagaz loodst jou met plezier door het proces!

Vullen van de tank

Is bovenstaande allemaal gebeurd? Dan rest er enkel nog het vullen van de tank. Wil je zelf kiezen wanneer je tank wordt gevuld? Raadpleeg op regelmatige basis de inhoudsmeter op je tank zodat je niet voor verrassingen komt te staan. We raden je aan om te bestellen zodra de inhoud lager dan 20% is. Bestellen kan overigens eenvoudig online via het klantenportaal MijnPrimagaz.

Niet zo veel zin om altijd naar buiten naar je tank te gaan? Geen probleem dankzij de afstandsmeter. Op de unit in je huis licht een led-lampje op zodra er 20% overblijft in je tank. Wens je het ultieme comfort? Kies dan voor het geautomatiseerd meetsysteem. Dit systeem meet automatisch het niveau van je tank en stuurt een signaal naar Primagaz wanneer de inhoud lager is dan 20%, zodat wij de levering kunnen inplannen voor je. Vrij van alle zorgen!

Tank Primagaz in de tuin

Kortom, voor ieder wat wils. Zit je met een vraag of wil je graag wat meer informatie of een indicatie van de prijs? Download onze infobrochure of neem contact met ons op. Tot en met 4 april geniet je dankzij onze actie van een gratis installatie. Wij helpen je graag verder!