Man in weide met zoon

Biopropaan

Gas wordt echt groen
Maak kennis met een nieuwe generatie propaan

Vraag vrijblijvend advies

Denk jij vandaag al aan de toekomst?

Voor een gezonde toekomst moeten we groenere beslissingen nemen: zoveel is zeker. En dat geldt ook voor de energie-oplossingen die we dagelijks gebruiken. Met biopropaan maak jij vandaag al de stap naar groene energie bij je thuis.

Biopropaan heeft dezelfde eigenschappen als klassiek propaan. Het is dus de ideale brandstof als alternatief voor stookolie of wanneer je woning niet op het aardgasnet kan worden aangesloten. Zo heb je één duurzame energiebron om te koken, te verwarmen en warm water te produceren. Daarbovenop wordt biopropaan ook opgeslagen in gastanks, dus je bestaande installatie moet niet worden aangepast. Zo makkelijk kan het zijn!

Waarom kiezen voor biopropaan?

 • 100% duurzame grondstoffen
 • Tot 80% minder CO₂-uitstoot
 • Voor alle toepassingen
 • Tick_32x32
  Exclusief bij Primagaz

Biopropaan van dichterbij bekeken

Biopropaan is een hernieuwbare vorm van propaan die uitsluitend geproduceerd wordt uit duurzame grondstoffen, zoals plantaardige oliën en restafval.

BioLPG (oftewel biopropaan) is een bijproduct van biodiesel en vermindert de CO₂-uitstoot tot 80%. Dankzij zijn lage emissies en identieke prestaties aan klassiek propaan, wordt dit terecht dé energie van de toekomst genoemd.

Tussen de samenstelling of werking van biopropaan en klassiek propaan is er geen verschil, maar hun milieu-impact is wel verschillend. Zo heeft traditioneel propaan een lage impact op het milieu en stoot het 16% minder CO₂ uit dan stookolie. Biopropaan doet het nog beter en stoot tot 80% minder CO₂ uit dan fossiele brandstoffen. In vergelijking met elektriciteit, die wordt gebruikt voor verwarming, stoot biopropaan 76% minder CO₂ uit.

Bovendien stoot propaan, en dus ook biopropaan, heel weinig fijnstof en NOx (koolstofoxiden) uit, die verantwoordelijk zijn voor luchtvervuiling en de werking van onze luchtwegen, longen en hart beïnvloeden. Biopropaan levert dus een bijdrage aan zowel het klimaat als de luchtkwaliteit.

Biopropaan wordt geproduceerd door Neste, de wereldleider in geavanceerde biobrandstoffen. Dit gebeurt in de nieuwe, op maat gemaakte productie-eenheid op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam.


De voornaamste grondstoffen die nodig zijn voor de productie van biopropaan, zijn:

 • Palmvetzuurdestilaat en stearine
 • Koolzaadolie
 • Ruwe palmolie
 • Soja-olie
 • Dierlijk restvetafval uit de voedingsindustrie

In de afgelopen jaren heeft Neste het gebruik van afval en residuen in de raffinage van zijn hernieuwbare brandstoffen verhoogd, en het aandeel van ruwe palmolie is gestaag afgenomen.

Alle palmolie-leveranciers van Neste zijn lid van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), die hun leden verplichten om mensenrechten te respecteren en het regenwoud te beschermen. Bovendien koopt Neste gecertificeerde palmolie rechtstreeks van de producentenbedrijven in plaats van afzonderlijke certificaten van de wereldmarkt te kopen, zoals veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Dit geeft Neste meer transparantie en invloed in de supply chain.

Wil je meer weten over de traceerbaarheid van de palmolie die Neste gebruikt, ga dan naar https://www.neste.com/corporate-info/sustainability/sustainable-supply-chain/traceability-dashboard.

Het doel van Neste, en ook van Primagaz, is om het gebruik van palmolie als grondstof voor biodiesel en dus ook voor biopropaan te doen afnemen en uiteindelijk volledig uit te faseren.

Sinds begin 2019 is biopropaan verkrijgbaar bij Primagaz-verdelers in de lichtgewicht Primagaz EasyBlue-gasflessen. Er zijn meer dan 2.000 verkooppunten in de Benelux bij onder andere tuincentra, bouwmarkten, doe-het-zelvers, kampeerwinkels en brandstofhandelaren. 

Biopropaan van Primagaz is ISCC-gecertificeerd. ISCC staat voor International Sustainability & Carbon Certification en is een certificeringssysteem dat bedrijven toelaat om de traceerbaarheid van hun product aan te tonen volgens het principe van mass balance.

Bij mass balance kunnen duurzame en niet-duurzame producten gemengd worden op voorwaarde dat beide producten administratief uit mekaar worden gehouden, en dit onder specifieke ISCC-voorwaarden. Door te werken volgens dit principe hebben we geen apart transport nodig per product, waardoor we minder CO₂ uitstoten.

Primagaz is dubbel gecertificeerd: met het ISCC-certificaat dat de conformiteit aantoont van biopropaan met de EU-richtlijnen, en met het ISCC-certificaat voor de traceerbaarheid en duurzaamheid van de biogrondstoffen die doorheen de volledige waardeketen gebruikt worden.

 

 

 

Samen op weg naar een groene toekomst

Door over te schakelen op biopropaan vermindert je CO₂-uitstoot tot wel 80%. Stap voor stap gaan we zo op weg naar een groene toekomst - samen.

Vraag vrijblijvend advies

Klaar voor biopropaan?

Ben je overtuigd van de voordelen van biopropaan en ontvang je graag een offerte op maat? Vul je gegevens in en onze gasadviseur neemt snel contact met je op.

Headline

Teaser Text

TextHeader
PopupText

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Vragen over biopropaan?

Veelgestelde vragen

Tussen de samenstelling of werking van biopropaan en klassiek propaan is er geen verschil, maar hun milieu-impact en oorsprong is wel verschillend.

Biopropaan wordt geproduceerd uit biomassa (vandaar de naam) en levert hierdoor een substantiële vermindering aan CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is afhankelijk van de gebruikte grondstof in het productieproces.

De moleculaire structuur is echter identiek, waardoor biopropaan in bestaande tanks en installaties gebruikt kan worden.

Biopropaan wordt gebruikt voor professionele en particuliere toepassingen, en is een bijproduct van het productieproces van biodiesel.

Tijdens de productie ondergaan de hernieuwbare grondstoffen een reeks complexe behandelingen en worden ze gecombineerd met waterstof in een proces genaamd hydrogenolyse, dat hun energiegehalte scheidt en zuivert.

Tijdens het raffinageproces wordt een verscheidenheid aan afvalgassen geproduceerd die propaan of biopropaan bevatten. Per ton biodiesel wordt 50 kg BioLPG gegenereerd.

Dit bijproduct wordt vervolgens gezuiverd om het identiek te maken aan conventioneel propaan.