Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Ingrijpende energetische renovatie met propaan

Sinds kort woont Ilse met haar gezin in een woning met een heel slechte EPC-waarde: label E. Bij de renovatie kozen ze voor propaan als energiebron: een haalbare en betaalbare oplossing.

“We kochten deze woning nog niet zo lang geleden”, vertelt Ilse. “Door de Vlaamse renovatieplicht zijn we dus genoodzaakt om binnen de vijf jaar een ingrijpende energetische renovatie door te voeren.” 

Stap 1: de oude stookolieketel en –tank verwijderen 

Het gezin renoveert stap voor stap, in functie van hun renovatiebudget. “We denken onder andere aan nieuwe ramen met driedubbel glas en aan dak- en spouwmuurisolatie. Maar de eerste stap was om de oude stookolieketel en –tank te verwijderen. Met het oog op de toekomst was stookolie voor ons sowieso geen optie, en je bent verplicht om de tank te laten verwijderen als je overstapt naar een andere energie.” 

Welke energie past bij een renovatie? 

In de zoektocht naar een nieuwe energie voor hun renovatie overwogen Ilse en haar man verschillende mogelijkheden. In de straat ligt geen aardgas, dus die optie kon al snel geschrapt worden.  

“Een hout- of pelletkachel zou voor ons te veel werk zijn, en een elektrische warmtepomp paste niet in ons budget. We zouden dan immers ook onze gevel extra moeten isoleren en de vloer opbreken om vloerverwarming te leggen. Dat was voor ons niet haalbaar.”  

De onzekere evolutie van de elektriciteitsprijzen deed het koppel de knoop doorhakken. Ze kozen niet voor een warmtepomp, maar wel voor propaangas. 

Benieuwd welke energiebron bij jouw renovatie past?

Klaar voor de toekomst met propaan 

“We kozen voor propaan omdat dit voor ons haalbaar en betaalbaar is”, vertelt Ilse. “Ondertussen werden de nieuwe gascondensatieketel en propaantank geplaatst. Dat heeft een positief effect op ons energiepeil en zorgt ook dat we geen risico meer lopen op bodemverontreiniging.” 

Daarnaast is propaangas ook een toekomstbestendige keuze. Op termijn kan het koppel hun gascondensatieketel aansluiten op een hybride warmtepomp, en later hebben ze ook de mogelijkheid om over te stappen op Futuria Propaan — zonder iets aan te passen aan hun installatie. Zo zijn Ilse en haar gezin helemaal klaar voor de toekomst. 

“We kozen propaangas voor onze renovatie omdat dit haalbaar én betaalbaar is.”

ILSE

Primagaz-klant

Ik wil gecontacteerd worden.

Ben je klaar voor propaan? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...