Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Propaan

Ontdek propaan
Een veelzijdige energiebron

Een propaanoplossing voor elke onderneming

Propaangas is een veilige en gebruiksvriendelijke energieoplossing, geschikt voor een waaier aan sectoren en toepassingen. Voor elke onderneming biedt Primagaz een oplossing op maat.

Of het nu voor horeca, recreatielandbouwbedrijven, industrie of de bouwsector is:  voor alle zakelijke behoeften bieden wij een geschikte oplossing met propaangas in tanks of in flessen. Om aan je behoeften te voldoen zullen onze medewerkers ter plaatse bepalen wat de ideale gasopslag is op basis van je locatie, je huidige verbruik en het nodige vermogen. 

Met (Futuria) Propaangas draag je bij aan een duurzame toekomst. Het kan makkelijk gecombineerd worden met alternatieve energiesystemen zoals zonnepanelen, en de verbranding van propaan stoot minder CO₂ uit dan stookolie. Bovendien is een ketel op gas budgetvriendelijker, zowel in aankoop als in onderhoud, en kan je ook zonder aardgasaansluiting genieten van propaangas.

Waarom kiezen voor propaan?

Geen aansluiting op het aardgasnet?

Alle voordelen van gas

Ook zonder aansluiting op het aardgasnet

Ligt er geen aardgas in de omgeving van je bedrijf? Of is het aardgasnetwerk niet toereikend om je productieprocessen aan te voeren? Dan is propaangas van Primagaz de perfecte oplossing. Propaan biedt je namelijk alle voordelen van gas zonder dat je hiervoor op het aardgasnet aangesloten moet zijn. Onze energieadviseur komt steeds ter plaatse om te bekijken wat de beste oplossing is en welke installatie het meest geschikt is voor jouw specifieke wensen.

Propaangas of LPG

Een onderscheid tussen propaan en butaan

Propaan is een vloeibaar petroleumgas of koolwaterstofgas, ook wel bekend als Liquefied Petroleum Gas (LPG). LPG is de verzamelnaam voor propaan- en butaangassen.

Het verschil tussen propaan en butaan is het kookpunt, oftewel de temperatuur waarop de vloeistof wordt omgezet naar gas. Bij butaan is dat 0°C en bij propaan -42°C. Omdat propaan al bij -42°C wordt omgezet in gas, is het zeer geschikt voor toepassingen buitenshuis en blijft het werken, ook als het vriest. Butaan is beter geschikt voor toepassingen binnenshuis, omdat het vloeibaar en onbruikbaar wordt bij een temperatuur lager dan het vriespunt.

Propaan wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar komt ook als nevenproduct vrij bij het raffineren van aardolie. 

 

Gas aasnluiten

De prijs van propaan

Hoeveel kost een installatie?

De kostprijs van een propaaninstallatie is vooral afhankelijk van de keuze tussen een boven- of ondergrondse tank en het volume van de tank. Voor de ondergrondse tanks biedt Primagaz twee formules: de aankoopformule of gespreide betaling via de
huurkoopformule.

Een variabele verbruiksprijs

De verbruiksprijs van propaangas in tanks is variabel en wordt bepaald door een programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier. De prijs van propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert dus best bij je lokale verdeler naar de huidige prijzen.

Tevreden klanten vertellen

Vraag vrijblijvend advies

Klaar voor propaan?

Ben je overtuigd van de voordelen van propaan en ontvang je graag een offerte op maat? Vul je gegevens in en onze gasadviseur neemt snel contact met je op.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Waarom Primagaz?

Waarom kiezen voor propaangas van Primagaz?

Primagaz, vol energie voor de toekomst

Onze gasadviseur komt langs om je een oplossing op maat voor te stellen, altijd aangepast aan jouw specifieke situatie. Hij schat je verbruik in, adviseert je over het type tank, hoe de plaatsing volgens de veiligheidsvoorschriften verloopt en hij beantwoordt al je vragen. Daarna krijg je een vrijblijvende offerte. Valt die in de smaak, dan hoef je alleen maar te tekenen om klant te worden en te genieten van Primagaz' service op maat. We prikken samen een datum voor de installatie van je tank. In tussentijd dien je een vergunningsaanvraag in bij je gemeente en stuur je de omgevingsvergunning op naar ons.
Er gelden enkele belangrijke verplichtingen voor het definitief buiten gebruikstellen van een stookolietank. Deze regels zijn afhankelijk van het doel waarvoor de tank werd gebruikt, de grootte en de plaats van de tank. Het is niet verplicht om je tank te verwijderen, maar hij moet wel leeggemaakt worden en gereinigd.
Primagaz verzorgt de installatie van je tank van A tot Z, helemaal gratis. Op de dag van plaatsing moet je er alleen voor zorgen dat de toegang vrij is, afhankelijk van het gekozen type installatie (bovengrondse of ondergrondse tank). Primagaz installeert de gasleidingen op middendruk en hoge druk, tot en met de ontspanner naar lage druk. Voor de aansluiting op het lagedruksysteem in je huis doe je beroep op een erkend installateur.
Wanneer we je tank plaatsen, doen we meteen een eerste keuring. Na de aansluiting wordt alles opnieuw gecontroleerd en tot slot laten we na de eerste levering een erkend keuringsorganisme je tank controleren voor ingebruikname. Zo ben je altijd zeker van een optimale veiligheid.
Na de tweede inspectie krijg je een verificatierapport of een lekdichtheidsbewijs voor de interne en externe leidingen. Dat bezorg je ons vóór de eerste levering.
Je geniet meteen van alle voordelen van de Primagaz-service. Je kan bestellingen plaatsen en je gebruik online opvolgen via MijnPrimagaz. Als je gekozen hebt voor het geautomatiseerd meetsysteem zorgen we zelfs voor tijdige leveringen zonder dat je er zelf aan moet denken. 
Met Primagaz ben je kortom zeker dat je nooit zonder energie zal komen te zitten. Dankzij onze voorraad en ons wagenpark kunnen we altijd een snelle levering garanderen. 
We zorgen ook voor het technisch onderhoud van je tank, voeren eventuele reparaties uit en zorgen elke vijf jaar voor een inspectie door een erkende instantie. En dat allemaal inbegrepen in het pakket dat je gekozen hebt.