Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en blijft voor jou klaarstaan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gasflessen - gebruik
Vind een antwoord op je vraag:

Het plaatsen van een gasfles naast of onder je barbecue is over het algemeen geen probleem. Zorg er wel voor dat de gasfles en vooral de gasslang of andere kunststof onderdelen niet tegen de (hete) oppervlakten komen; dit zou het kunststof of de gasslang kunnen beschadigen.

Draai alle koppelingen goed aan, zodat er geen gas kan ontsnappen. Controleer desnoods door een zeepoplossing op de koppelingen aan te brengen. Kleine lekkages spoor je zo makkelijk op.

De fabrikanten van deze toestellen adviseren hierover in de technische specificaties van het toestel.

Ben je niet helemaal zeker? Doorloop dan even onze handige flessenmodule of vraag raad bij een Primagaz-verkooppunt bij je in de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde verdeler via de dealer locator

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die je moet ondernemen om een Twiny aan te sluiten op een barbecue.

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.

Je kan gasflessen van Primagaz meenemen naar het buitenland, maar je kan ze niet inruilen buiten België.

Lege gasflessen of gasflessen die je niet meer gebruikt kan je inleveren bij een officieel Primagaz-verkooppunt. Je krijgt dan statiegeld in ruil voor de fles. Hoeveel statiegeld je krijgt, is afhankelijk van de grootte van de gasfles en van het type.

- Er wordt € 15 statiegeld betaald voor de butaanflessen van 12,5 kg en voor de propaanflessen van 10,5 kg.
- Er wordt € 25 statiegeld betaald voor de propaanflessen van 18 kg, 25 kg, 28 kg, 33 kg en 46,5 kg.

Het statiegeld van een gasfles omvat de kosten en het onderhoud ervan. Lege gasflessen worden namelijk opnieuw gevuld in een erkend vulcentrum. Ga naar de dealer locator om een verkooppunt in je buurt te vinden waar je lege gasflessen kan inleveren en statiegeld ontvangen.

Standaard worden de gasflessen van Primagaz niet voorzien van een drukregelaar. De gasflessen zijn echter wel voorzien van een aansluiting (buiten- of binnendraad) voor een drukregelaar.

Je kan een drukregelaar kopen voor minder dan € 20. Deze drukregelaar is herbruikbaar. Opgelet, want er zijn 2 soorten drukregelaars: een met aansluiting voor binnendraad en een met aansluiting voor buitendraad. Welk type je nodig hebt, hangt af van de aansluiting op de gasfles. De verkoper in het Primagaz-verkooppunt kan je hierover informeren.

Raadpleeg ook onze handige tool om te weten te komen welke gasfles geschikt is voor je gastoestel en welke drukregelaar op je gasfles past.

Het is beter om je lege propaangasfles niet naar het containerpark te doen. Het containerpark beschikt namelijk niet over het nodige materiaal om de gasflessen op de juiste manier te behandelen en er zouden zich incidenten kunnen voordoen. Bovendien ben je dan sowieso je waarborg en/of statiegeld kwijt.

Als je je lege gasfles van Primagaz wilt wegdoen, dan kan je met behulp van de dealer locator gemakkelijk en snel het dichtstbijzijnde Primagaz-flessenverkooppunt vinden.

Gasflessen mogen enkel in een erkend vulcentrum worden gevuld. Vandaar dat lege flessen omgeruild moeten worden voor volle flessen.

Met behulp van de dealer locator kan je gemakkelijk en snel het dichtstbijzijnde Primagaz-flessenverkooppunt vinden.

Als in de handleiding van de fabrikant vermeld staat dat het toestel zowel op propaangas als op butaangas werkt, dan heb je enkel de juiste ontspanner nodig voor het gas dat je gebruikt. Je kan de gassen enkel onderling verwisselen als het wordt vermeld door de fabrikant van het toestel en als je de ontspanner ook mee vervangt.

Weet je niet zeker welke gasfles het beste past op je gastoestel? Doorloop dan onze handige module om dit te weten te komen.

Primagaz zet hoog in op kwaliteit en veiligheid. Wij keuren al onze gasflessen in ons vulstation uitvoerig op gebreken. Pas na goedkeuring wordt de gasfles gevuld en de kraan voorzien van een veiligheidszegel. Zo weet je zeker dat je een veilige gasfles koopt.