Primagaz heeft een maatschappelijke taak als brandstofleverancier en blijft voor jou klaarstaan. Hierbij stellen we de veiligheid en gezondheid van klanten en collega’s voorop. Lees meer over ons beleid en de mogelijke impact naar aanleiding van het Corona-virus.

Gastanks - installatie
Vind een antwoord op je vraag:

De tank wordt om de 5 jaar gekeurd door een erkend keuringsorganisme dat door Primagaz wordt ingeschakeld. Je wordt vooraf per brief op de hoogte gesteld wanneer het keuringsorganisme langs zal komen.

Naast de controle op de veerveiligheid worden aan de hand van een inspectieformulier ook zaken als de ligging van de propaangastank, uiterlijke schade en lekkages e.d. gecontroleerd.

Als de keurder gebreken ontdekt zal hij dit terugkoppelen aan Primagaz. Wij zorgen dan dat de gebreken worden opgelost.

Nee, normaal ligt de druk binnen een propaangastank tussen 1 en 10 bar. De druk van de propaantank kan dus variëren. Dit is afhankelijk van de (buiten)temperatuur en de afname van propaan.

De afsluiter tussen manometer en reservoir is waarschijnlijk gesloten/geblokkeerd of de manometer is defect en/of niet juist afgesteld.

Contacteer Primagaz op 013/61.82.00, wij helpen je graag verder.

Schoonhouden van de propaangastank dient te gebeuren met water en eventueel een zachte zeep en is de verantwoordelijkheid van de beheerder.

Zowel voor particulieren als voor bedrijven geldt dat begroeiing en/of aanplanting rondom de propaangastank de goede natuurlijke ventilatie niet mag hinderen en conform onderhouden moet worden. De propaantank moet rondom voldoende toegankelijk zijn voor bediening, bevoorrading, inspectie, onderhoud en/of een spoedinterventie. Hierbij wordt gevraagd om een minimumafstand van 1 m rond de tank te vrijwaren van beplanting en andere materialen.

Neem contact op met onze klantendienst op 013/61.82.00. Onze medewerkers verwijzen je door naar een gasadviseur die alles met je kan bespreken ter plaatse. Ook via de contactpagina kan je een afspraak maken met een van onze gasadviseurs.

Niet alle propaangastanks zijn geheel gelijk. Daarom contacteert Primagaz je vóór de plaatsing. Als we van tevoren weten welke propaangastank je momenteel hebt staan, zorgen we voor een passende aansluiting van het installatiewerk op de gastank van Primagaz.

In eerste instantie bepalen de wettelijke veiligheidsafstanden of je de mogelijkheid hebt om een ondergrondse of bovengrondse propaangastank te plaatsen. Als je voldoende plaats hebt voor zowel een ondergrondse als een bovengrondse tank, dan kies je in functie van het gewenste uitzicht van je tuin en je budget.
Onze gasadviseur geeft je graag meer advies hierover.

Bij de plaatsing van een propaangastank moeten bepaalde veiligheidsafstanden in acht worden genomen. Deze zijn verschillend voor een bovengrondse en een ondergrondse tank. Bovendien zijn de afstanden ook verschillend voor Vlaanderen en Wallonië.

Onderstaande fiches zijn geldig voor propaantanks met een inhoud van minder dan 5 m3. Raadpleeg de fiche die bij je locatie en type tank past voor een overzicht van de afstanden die precies moeten worden gerespecteerd.

Wallonië: Bovengrondse tank + ondergrondse tank

De propaangastank tot en met de dampafnamekraan blijven eigendom van Primagaz. Het betreft het gedeelte van de propaangasinstallatie waar de ‘druk’ ongereguleerd is. De druk in dit gedeelte van de installatie is afhankelijk van de buitentemperatuur en de afname van propaangas.

De gebruiker huurt in principe de propaangastank. De kosten voor onderhoud en reparatie aan de gehuurde propaantank zijn voor rekening van Primagaz.

De buitenleidingen, tankregelaar en huisregelaar zijn eigendom van de gebruiker. De buitenleiding begint bij de uitgang van de dampafnamekraan en loopt tot aan de woning (de opstal). Kosten voor onderhoud en reparatie aan de buiteninstallatie zijn dus voor rekening van de gebruiker. Ook de binneninstallatie is eigendom van de gebruiker. De kosten voor installatie, onderhoud en reparatie van de binneninstallatie zijn dus voor rekening van de gebruiker.

Enkele dagen na de ondertekening van je nieuwe contract bij Primagaz, contacteren wij je om een afspraak in te plannen voor de levering en plaatsing van je nieuwe propaangastank. Indien je contractvrij bent, hanteert Primagaz een gemiddelde leveringstermijn van gemiddeld 4 weken voor een bovengrondse gastank en gemiddeld 6 weken voor een ondergrondse gastank. Deze leveringstermijn gaat in na de betaling van het voorschot.

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Zowel voor professionele als voor particuliere klanten vult Primagaz enkel haar eigen propaangastanks, omdat we enkel voor onze eigen gastanks kunnen instaan voor de veiligheid en controle. Het is wel mogelijk om een onderhouds- en leverovereenkomst te ondertekenen indien je een gastank in eigen bezit hebt. Dan staat Primagaz in voor het vullen van de tank en het onderhoud daarvan.

Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat de propaangastank nog in de originele staat verkeert. De chauffeur doet bij iedere vulling een controle op gasdichtheid van de gastank.

Mochten er toch problemen zijn, dan kan je Primagaz bellen op 013/61.82.00 en vragen naar de technische dienst. Zij helpen je graag verder.

Als het gaat om een bovengrondse propaangastank en de plaats waar deze moet komen is goed bereikbaar, dan hoef je niet thuis te zijn. Primagaz plaatst de gastank zorgvuldig! Is de tankplaats echter niet bereikbaar, bijvoorbeeld door een poort die gesloten is, dien je wel aanwezig te zijn om onze collega’s toegang te verlenen. Bij de plaatsing van een ondergrondse gastank raden we de klanten wel altijd aan om aanwezig te zijn bij de aanvang van de werkzaamheden.

De installatie van het geautomatiseerde meetsysteem duurt ongeveer 15 minuten. Je hoeft hiervoor niet noodzakelijk aanwezig te zijn. Het is wel belangrijk dat de installateur toegang heeft tot je propaangastank.

Propaangas is een perfect alternatief voor aardgas! Wat betreft de voordelen lijkt propaangas immers heel sterk op aardgas, want beide zijn een erg veelzijdige energiebron. Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van warm water, of om het koken van je dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal. Daarnaast kan je propaangas ook perfect gebruiken voor bijverwarming met een gezellig gaskacheltje, zodat je lekker knus de koude winterdagen kan doorkomen.

Ben je benieuwd of je project in aanmerking komt voor een propaangasinstallatie? Doorloop dan even onze handige module.

Vloeibaar propaan zet uit bij temperatuurstijgingen. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de druk. Daarom worden professionele en particuliere tanks nooit volledig met propaanvloeistof gevuld en moeten propaangasflessen en bulktanks beschermd worden tegen warmtebronnen.

Het hoogst toelaatbare vulniveau kan variëren van 85% tot maximaal 90%. Dit is afhankelijk van het type en volume van de propaangastank.

Zowel voor particulieren als voor bedrijven levert en installeert Primagaz alleen de propaangastank.
Onze gasadviseurs kunnen je wel een installateur in je buurt aanbevelen voor de installatie van de cv-ketel. Stel je vraag hier.

Bijna alle producenten van branders voor centrale verwarming leveren deze branders ook voor propaangas. Het is dus perfect mogelijk om je cv te laten werken op propaangas. Primagaz biedt specifiek hiervoor gastanks aan, zowel bovengronds als ondergronds. Dit heeft twee belangrijke voordelen:

  • Je beschikt over genoeg energie voor een voldoende lange periode.
  • Wij kunnen je een aanzienlijke hoeveelheid propaan leveren en je zodoende zeer goede voorwaarden aanbieden, competitief tegenover andere energieën zoals aardgas en gasolie.

Waarschijnlijk wel; neem contact op met de fabrikant van het kooktoestel voor een omschakelingspakket.

Indien je gebruik maakt van de overstapservice van Primagaz, waarschuwt Primagaz je huidige leverancier ervan dat de propaangastank opgehaald moet worden. Primagaz koppelt de huidige tank los en plaatst de nieuwe propaantank van Primagaz. Je huidige leverancier is verantwoordelijk voor het ophalen en afvoeren van de ‘oude’ tank. Primagaz zorgt dat de ‘oude tank’ op minimaal vijf meter (wettelijke minimum afstand) van de nieuw geplaatste Primagaz-tank komt te staan, totdat je huidige leverancier de oude tank komt ophalen.
Als je geen gebruik wenst te maken van de overstapservice van Primagaz, ben je zelf verantwoordelijk voor het contact met je huidige leverancier, opdat deze de oude propaangastank komt ophalen.

Ben je particulier en wil je meer weten over hoe je moet overstappen naar Primagaz? Bekijk dan deze pagina. Bedrijven kunnen hier terecht.

Wij beschikken over een database van installateurs, verspreid over het hele land. Onze gasadviseurs kunnen je een erkende installateur in je buurt aanbevelen. Stel hen hier je vraag.

De verbinding van het geautomatiseerde meetsysteem is beveiligd met een zekering, die kan springen in geval van een blikseminslag.

Het systeem zal aan Primagaz melden dat er geen berichten meer ontvangen worden en wij zullen contact met je opnemen om de oorzaak te onderzoeken.

Om te voorkomen dat je propaangastank ‘droog’ komt te staan, kan je gebruikmaken van het geautomatiseerde meetsysteem van Primagaz. Dit systeem wordt op de propaangastank geplaatst en zorgt door middel van GPS-technologie dat de inhoud van de gastank steeds bij Primagaz gekend is.

Op die manier hoef je je geen zorgen meer te maken over het niveau van je gastank. Primagaz zorgt steeds voor een tijdige levering van propaangas.

De jaarlijkse huurprijs van telemetrie is € 60 per jaar en kan aangevraagd worden via de klantendienst van Primagaz op het nummer 013/61.82.00.

De installatie en installatiekosten zijn afhankelijk van:

  • Type propaangastank: bovengronds of ondergronds
  • Volume van de gastank
  • De afstand tussen tank en afname-apparatuur
  • Het aantal afnamepunten
  • De capaciteit van de afname-apparatuur

Elke installatie is dus anders, iets wat zowel voor bedrijven als voor particulieren geldt. Daarom is het belangrijk dat een van onze gasadviseurs de locatie kan bekijken en je behoeften kan opnemen. Hij/zij zal je ter plaatse alle informatie geven die je wenst.

Je kan een afspraak maken met een van onze gasadviseurs via de Primagaz-klantendienst op 013/61.82.00 of rechtstreeks via het online formulier.

Je neemt best contact op met de plaatselijke gemeente om dit te bespreken.

Je installateur vervangt je stookolieketel door een gasketel geschikt voor propaangas. Vervolgens zorgt Primagaz voor de installatie van de buitentank en de levering van propaan.

Heb je hier nog vragen over of ben je op zoek naar een geschikte installateur? Onze klantendienst helpt je graag verder op 013/61.82.00 of stel je vraag via het online formulier.

De propaangastank mag niet bedekt worden, ook niet met een camouflagenet. Dit omwille van de veiligheid.