Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Mijn woning is momenteel aangesloten op aardgas. Kan ik toch overstappen naar propaangas?

Propaan is in de eerste plaats een perfect alternatief wanneer er geen aansluiting op aardgas mogelijk is. Met de gestegen aardgasprijzen is er nu echter ook meer vraag om over te schakelen op propaangas, terwijl de woning wel al is aangesloten op aardgas. Ook in deze situaties is het mogelijk een gastank te laten plaatsen, indien de locatie voldoet aan de veiligheidsvoorschriften die gelden voor de plaatsing van een tank.

Waarmee moet je rekening houden om te switchen van aardgas naar propaangas? 

  • Plaatsing van je gastank: Primagaz zorgt voor de plaatsing van de tank (bovengronds of ondergronds) inclusief het buitenleidingwerk, met name de aansluiting van je gastank op het gevelkastje dat aan de buitengevel van je woning wordt bevestigd. Voor deze werken wordt een installatiekost aangerekend. Op deze pagina vind je meer informatie over de installatiekosten. 
  • Aanpassing binnenleidingwerk: Jouw verwarmingsinstallateur kan vervolgens vanuit dit gevelkastje een leiding voorzien naar je verwarmingsketel of naar de bestaande leiding achter de gasmeter (die in de meeste gevallen ook verbonden is met de verwarmingsketel).
  • Ombouwing cv-ketel: Je cv-ketel moet worden omgebouwd van aardgas naar propaangas. Dit kan worden uitgevoerd door een verwarmingsinstallateur of door de technische dienst van het merk van jouw cv-ketel. Heb je ook een fornuis of een gashaard? Dan moet deze aanpassing ook voor deze toestellen worden uitgevoerd.

De prijs voor het leggen van (extra) binnenleidingwerk en de aansluiting op de verwarmingsketel en ombouw naar propaangas wordt bepaald door je verwarmingsinstallateur. Hier zijn geen vaste prijzen voor, maar voor de keuring kan je rekenen op zo’n € 200 en de ombouw op zo’n € 175 (dit zijn richtprijzen). 

De bovengrondse tanks worden verhuurd. Je betaalt dan maandelijks een huurprijs voor je gastank. De ondergrondse tanks zijn beschikbaar in huurkoop of aankoop. Standaard wordt een huurcontract afgesloten van 9 jaar. Bij vroegtijdige stopzetting van het huurcontract geldt een boeteclausule. 

Andere veelgestelde vragen