Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Futuria Propaan

Maak een duurzame keuze voor je bedrijf

Futuria Propaan is een eenvoudige oplossing om een duurzamere aanpak te implementeren in je bedrijf.

Een nieuwe energie voor je bedrijf

Met Futuria Propaan, dat duurzaam en 100% hernieuwbaar is, is de overgang naar een meer milieuvriendelijke energieoplossing voor veel bedrijven in vele sectoren gemakkelijker dan ooit geworden.

Futuria Propaan voldoet aan de criteria van de Europese richtlijn 2009/28/EG inzake energie-efficiëntie en wordt daarom erkend als hernieuwbare energie. Door gebruik te maken van dit Futuria Propaan, dat geproduceerd wordt uit biomassa, draagt je bedrijf dus actief bij aan een groenere en duurzamere toekomst. Bovendien profiteer je van dezelfde prestaties en toepassingen als bij gewoon propaan.

Futuria Propaan is onmiddellijk beschikbaar, exclusief bij Primagaz.

Waarom Futuria Propaan?

Futuria Propaan wordt 100% geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen. Traditioneel propaan stoot 20%* minder CO₂ uit dan stookolie, Futuria Propaan doet het zelfs nog beter en stoot tot 80%** minder CO₂ uit.

Een heftruck die wordt aangedreven door Futuria Propaan stoot 60%*** minder CO₂ uit dan een heftruck op diesel. Daar komt nog eens bij dat een heftruck op Futuria Propaan heel weinig fijnstof en CO (koolstofmonoxide) uitstoot.

Door te kiezen voor Futuria Propaan verklein je dus je ecologische voetafdruk en zorg je mee voor een betere luchtkwaliteit. Bovendien werken we ook aan alternatieve manieren om Futuria Propaan te produceren. Lees het artikel hierover.

* gebaseerd op huishoudelijke verwarming en gemiddelde energie-efficiëntie van huidige gebruikte installaties in België. (Tabel 2)
** de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en conventioneel propaan.
*** de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en diesel voor heftruck gebruik.
Bron: studie CE Delft, 2021

Kies voor een gecertificeerde hernieuwbare energieoplossing. Primagaz neemt duurzaamheid en traceerbaarheid serieus. Daarom ontvangt elke klant een duurzaamheidscertificaat met alle details over de samenstelling, de herkomst van de grondstoffen en de exacte CO₂-reductie van Futuria Propaan.
We hebben voor elk bedrijf een oplossing met Futuria Propaan op maat, in een tank of in flessen, afhankelijk van je verbruik.
Ga voor een veilige, gebruiksvriendelijke en veelzijdige energieoplossing (om te verwarmen, om industriële processen aan te voeren, ...). Bovendien kan je probleemloos overschakelen van traditioneel propaan naar Futuria Propaan en profiteer je van dezelfde prestaties, zonder je installatie of apparaten te moeten aanpassen.
Met Futuria Propaan beschik je over al het comfort van gas, zelfs zonder aansluiting op het gasnetwerk.
De milieuvoorschriften worden alsmaar strenger. Zowel klanten als partners verwachten dat een bedrijf "groener" wordt. Voor professionelen is het dan ook essentieel geworden om een duurzamere aanpak te hanteren, zonder in te boeten op de efficiëntie en het concurrentievermogen van hun zaak. Futuria Propaan voldoet aan al deze vereisten. Zo ben jij zeker van een onafgebroken, rendabele energie — vandaag en in de toekomst.
Tegen 2040 zullen wij onze klanten 100% duurzame energie aanbieden. Dit is een belofte.
Onze belofte voor Futuria

Vraag vrijblijvend advies

Interesse in Futuria Propaan?

Wil je meer weten over de voordelen van Futuria Propaan of wil je een offerte op maat laten opstellen? Vul je gegevens in en onze gasadviseur neemt snel contact met je op.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Nog vragen over Futuria Propaan?

Ja. Het transport van de grondstoffen naar de productieplant in Rotterdam wordt mee opgenomen in de berekening van de footprint.

Tussen de samenstelling of werking van Futuria Propaan en klassiek propaan is er geen verschil, maar hun milieu-impact en oorsprong is wel verschillend.

Futuria Propaan wordt geproduceerd uit biomassa (vandaar de naam) en levert hierdoor een substantiële vermindering aan CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is afhankelijk van de gebruikte grondstof in het productieproces.

De moleculaire structuur is echter identiek, waardoor Futuria Propaan in bestaande tanks en installaties gebruikt kan worden.

Futuria Propaan wordt gebruikt voor professionele en particuliere toepassingen, en is een bijproduct van het productieproces van biodiesel.

Tijdens de productie ondergaan de hernieuwbare grondstoffen een reeks complexe behandelingen en worden ze gecombineerd met waterstof in een proces genaamd hydrogenolyse, dat hun energiegehalte scheidt en zuivert.

Tijdens het raffinageproces wordt een verscheidenheid aan afvalgassen geproduceerd die propaan of Futuria Propaan bevatten. Per ton biodiesel wordt 50 kg bioLPG (oftewel Futuria Propaan) gegenereerd.

Dit bijproduct wordt vervolgens gezuiverd om het identiek te maken aan conventioneel propaan.

Andere manieren om Futuria Propaan te produceren

Momenteel produceert Primagaz Futuria Propaan vanuit biodiesel. We kijken echter verder om het volume Futuria Propaan te kunnen verhogen naar de toekomst toe en investeren daarom actief in onderzoek naar andere productiemanieren.

Denk hierbij aan de bioraffinaderij, power-to-gas (een technologie die elektrisch vermogen omzet in brandstoffen), anaerobe vergisting en de vergassing van restafval.

Primagaz

Futuria Propaan wordt geproduceerd door Neste, de wereldleider in geavanceerde biobrandstoffen. Dit gebeurt in de nieuwe, op maat gemaakte productie-eenheid op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam.

*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en conventioneel propaan.

Bron: studie CE Delft, 2021