Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Meisje met gespreide armen in de tuin met illustraties

Futuria Propaan

Kies voor groene energie bij je thuis

Om te verwarmen, warm water te produceren of te koken

En wat als een goede daad doen voor het milieu makkelijker is dan je dacht?

Door te kiezen voor Futuria Propaan kan je binnenkort heel eenvoudig je ecologische voetafdruk verkleinen.

Futuria Propaan is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen en verlaagt de CO₂-uitstoot tot wel 80%*, terwijl het volledig dezelfde prestaties levert als klassiek propaan.

Momenteel is Futuria Propaan al beschikbaar in gasflessen en voor professionele klanten zodat we een maximale impact kunnen genereren met de vandaag beschikbare volumes. We blijven investeren in het uitbreiden van ons duurzaam productaanbod zodat we samen met onze klanten een groenere toekomst tegemoet gaan.

Daarom zijn we concreet op zoek naar nieuwe productiemogelijkheden om ook bij onze particuliere klanten Futuria Propaan te kunnen leveren. Goed om te weten is dat je bestaande installatie niet aangepast hoeft te worden voor Futuria Propaan. Iets goeds doen voor onze planeet was nog nooit zo gemakkelijk!

In cijfers

100%

geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen en

tot 80%*

minder CO₂-uitstoot


Waarom ​Futuria Propaan?

  • Verklein je ecologische voetafdruk en zorg mee voor een betere luchtkwaliteit
  • Kies voor een gecertificeerde hernieuwbare energieoplossing
  • Geniet van oplossingen op maat: in een tank of in flessen, afhankelijk van je verbruik
  • Ga voor een veilige, gebruiksvriendelijke en veelzijdige energieoplossing (om te verwarmen, te koken, onkruid te bestrijden...)
  • Profiteer van dezelfde prestaties als bij propaan zonder je installatie of apparaten te moeten aanpassen
  • Beschik over al het comfort van gas, zelfs zonder aansluiting op het gasnetwerk

Een nieuwe generatie propaan

Erkend als duurzame energie en geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen. Maak kennis met de energie van de toekomst!

Klaar voor de toekomst

Meer manieren om Futuria Propaan te produceren

Momenteel produceert Primagaz Futuria Propaan vanuit biodiesel. We kijken echter verder om het volume Futuria Propaan te kunnen verhogen naar de toekomst toe en investeren daarom actief in onderzoek naar andere productiemanieren. Denk hierbij aan de bioraffinaderij, power-to-gas (een technologie die elektrisch vermogen omzet in brandstoffen), anaerobe vergisting en de vergassing van restafval.

Meer weten over deze alternatieve manieren om Futuria Propaan te produceren? Lees het artikel hierover.

Altijd een oplossing op maat van jouw situatie

Vraag vrijblijvend advies

Ik wil gecontacteerd worden.

Ben je klaar voor propaan? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Vragen over Futuria Propaan?

Veelgestelde vragen

Sinds 2018 levert Primagaz Futuria Propaan, een 100% duurzame variant van traditioneel propaan.

Om een maximale impact te kunnen genereren met de vandaag beschikbare volumes, hebben we beslist om deze volumes toe te kennen aan onze EasyBlue PLUS en EasyBlue XL, de populaire gasflessen voor BBQ, terrasverwarmers en kamperen. Zo konden al meer dan 150.000 eindklanten genieten van een gasfles op Futuria Propaan.

Daarnaast nemen een aantal industriële sites Futuria Propaan af. Deze bedrijven hebben dikwijls CO₂-verplichtingen vanuit de overheid of vanuit hun bedrijfsstrategie. In de toekomst zal Primagaz steeds meer Futuria Propaan leveren. Onze doelstelling is om tegen 2040 enkel nog Futuria Propaan te leveren. Naast de bestaande leveranciers zijn we concreet op zoek naar nieuwe productiemogelijkheden. Ook zijn we met de overheid in overleg voor een gepaste prijsstructuur voor duurzame gassen. De meerkost ervan schommelt vandaag namelijk tussen de 15 en de 25%. In de toekomst voorzien we dat deze meerprijs geleidelijk aan zal dalen samen met het toenemen van de beschikbare volumes op de markt.

Goed om te weten is dat je installatie future-proof is. Ze moet namelijk niet aangepast worden voor Futuria Propaan. Ondertussen draag je nu al je steentje bij aan een beter leefmilieu. Ten opzichte van andere fossiele brandstoffen is de CO₂-uitstoot reeds lager en is de uitstoot van fijnstof uiterst miniem.

Van zodra de volumes toenemen en onze productpropositie klaar is, zullen we jullie hierover informeren.

Tussen de samenstelling of werking van Futuria Propaan en klassiek propaan is er geen verschil, maar hun milieu-impact en oorsprong is wel verschillend.

Futuria Propaan wordt geproduceerd uit biomassa (vandaar de naam) en levert hierdoor een substantiële vermindering aan CO2-uitstoot. De CO2-uitstoot is afhankelijk van de gebruikte grondstof in het productieproces.

De moleculaire structuur is echter identiek, waardoor Futuria Propaan in bestaande tanks en installaties gebruikt kan worden.

Futuria Propaan wordt gebruikt voor professionele en particuliere toepassingen, en is een bijproduct van het productieproces van biodiesel.

Tijdens de productie ondergaan de hernieuwbare grondstoffen een reeks complexe behandelingen en worden ze gecombineerd met waterstof in een proces genaamd hydrogenolyse, dat hun energiegehalte scheidt en zuivert.

Tijdens het raffinageproces wordt een verscheidenheid aan afvalgassen geproduceerd die propaan of Futuria Propaan bevatten. Per ton biodiesel wordt 50 kg bioLPG (oftewel Futuria Propaan) gegenereerd.

Dit bijproduct wordt vervolgens gezuiverd om het identiek te maken aan conventioneel propaan.

Andere manieren om Futuria Propaan te produceren

Momenteel produceert Primagaz Futuria Propaan vanuit biodiesel. We kijken echter verder om het volume Futuria Propaan te kunnen verhogen naar de toekomst toe en investeren daarom actief in onderzoek naar andere productiemanieren.

Denk hierbij aan de bioraffinaderij, power-to-gas (een technologie die elektrisch vermogen omzet in brandstoffen), anaerobe vergisting en de vergassing van restafval.

Primagaz
Futuria Propaan wordt geproduceerd door Neste, de wereldleider in geavanceerde biobrandstoffen. Dit gebeurt in de nieuwe, op maat gemaakte productie-eenheid op de Maasvlakte in de haven van Rotterdam.

*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en conventioneel propaan.

Bron: studie CE Delft, 2021