Gebruik je propaangas in bulk (tanks)? Dan heb je recht op een overheidspremie van € 300 die geldt voor leveringen tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023. Je kan tot en met 31 maart 2023 je aanvraag indienen. Lees hier hoe je deze kan aanvragen.
Easyblue gasfles Primagaz met koppel en illustraties

Futuria Propaan

Gas wordt groen

Kies voor een duurzame energie, thuis en daarbuiten

De nieuwe generatie propaan, nu ook in flessen

Wist je dat Futuria Propaan van Primagaz ook beschikbaar is in gasflessen?

Onze EasyBlue-gasflessen zijn de eerste op de markt met Futuria Propaan: een hernieuwbare energie die geproduceerd wordt uit biomassa en die dezelfde prestaties levert als conventioneel propaangas, maar wel met een lagere CO₂-uitstoot. De EasyBlue-flessen zijn beschikbaar voor zowel particulieren als professionelen en kunnen gebruikt worden voor een waaier aan toepassingen. Om te koken, te barbecueën, tijdens het kamperen of in je caravan, en zelfs om op een ecologische manier onkruid te verdelgen.

Met Futuria Propaan maak je een duurzame energiekeuze en verklein je je ecologische voetafdruk - in je bedrijf, bij je thuis, en in je vrije tijd. Het was nog nooit zo makkelijk om iets goeds te doen voor onze planeet.

Vader en zoon in het boos met gasfles biopropaan

Waarom Futuria Propaan?

  • Verklein je ecologische voetafdruk en zorg mee voor een betere luchtkwaliteit
  • Kies voor een gecertificeerde hernieuwbare energieoplossing
  • Ga voor een veilige, gebruiksvriendelijke en veelzijdige energieoplossing (koken, barbecueën, kamperen, onkruidbestrijding, bij- of terrasverwarming...)
  • Profiteer van dezelfde prestaties als bij propaan zonder je installatie of apparaten te moeten aanpassen
  • Beschik over al het comfort van gas, zelfs zonder aansluiting op het gasnetwerk

Exclusief bij Primagaz

Primagaz stelt je de allereerste gasfles voor met 100% Futuria Propaan. Wij zijn in Europa de exclusieve verdeler van deze hernieuwbare energie die geproduceerd wordt uit biomassa.

Ontdek het EasyBlue-gamma

De allereerste gasfles met 100% Futuria Propaan, verkrijgbaar in 9,5 kg of 6 kg afhankelijk van je behoeften.

Gasfles Primagaz Easyblue xl in blauwe kleur

EasyBlue XL

Futuria Propaan DIN-aansluiting

Primagaz Easyblue plus gasfles in blauwe kleur

EasyBlue PLUS

Futuria Propaan DIN-aansluiting

Verlaag je CO₂-uitstoot.

Een lage impact op het milieu.

Een barbecue sessie met Futuria Propaan stoot 24%* minder CO₂ uit dan houtskool en 47%* minder dan conventioneel propaan. Daar komt nog eens bij dat zowel propaan en Futuria Propaan 90% minder CO (koolstofoxides) en 99,7% minder fijnstof uitstoten in vergelijking met houtskool. Deze emissies zijn verantwoordelijk voor luchtvervuiling en beïnvloeden de werking van onze luchtwegen, longen en hart.

Propaan en Futuria Propaan zitten op hetzelfde niveau van emissies die impact hebben op de luchtkwaliteit, omdat zij dezelfde chemische samenstelling hebben.

 

In deze vergelijking wordt ervan uitgegaan dat houtskool geproduceerd wordt met hout uit duurzaam beheerde bossen. Uit marktonderzoek blijkt echter dat houtskool op de Belgische markt vaak geproduceerd wordt uit hout dat afkomstig is uit tropische wouden zonder behoorlijke duurzaamheidscertificering. Helaas is het moeilijk om het bijbehorende risico van ontbossing in termen van extra CO₂-reductie uit te drukken of weer te geven. Daarom kon dit niet worden meegenomen in de analyse.

Bron: Studie CE Delft, 2021

Vind de gasfles die jij nodig hebt

Altijd een energieoplossing op jouw maat

Lees al onze tips en adviezen voor een zorgeloos gebruik

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die je moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod.

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.

Onze gasflessen beschikken niet over een indicator die je vertelt wanneer de fles bijna leeg is. Er bestaan echter 2 technieken om toch min of meer te weten hoeveel gas er nog in je gasfles zit:

  • Methode 1: je kan het tarragewicht terugvinden op de metalen schijf op het bovenstuk. Hierop staat in kilo het gewicht van de gasfles indien ze leeg zou zijn. Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.

  • Methode 2: je voelt met je handpalm aan de zijkant van een aangesloten fles die in gebruik is. De fles zal kouder aanvoelen op de plaats waar er nog vloeistof zit, en warmer op de plaats waar damp zit. Deze methode is minder correct maar wel snel en indicatief.

Je kan ook een gaspeilindicator (Detecto) kopen. Dit is een klein apparaat dat je eenvoudig kan plaatsen op alle propaan- en butaangasflessen vanaf 5 kg. Wanneer je gasfles bijna leeg is, gaat er een duidelijk te horen alarmsignaal af.


Lege gasflessen of gasflessen die je niet meer gebruikt kan je inleveren bij een officieel Primagaz-verkooppunt. Als je een lege Primagaz-fles inlevert bij een van onze Primagaz-verkooppunten, krijg je het betaalde statiegeld terug. Hoeveel statiegeld je krijgt, is afhankelijk van de grootte van de gasfles en van het type:

- Er wordt € 15 statiegeld betaald voor de propaanflessen van 10,5 kg.
- Er wordt € 25 statiegeld betaald voor de propaanflessen van 18 kg, 25 kg, 28 kg, 33 kg en 46,5 kg.
- Het statiegeld voor de EasyBlue Plus bedraagt € 25, voor de EasyBlue XL € 35

 
Het statiegeld van een gasfles omvat de kosten en het onderhoud ervan. Lege gasflessen worden namelijk opnieuw gevuld in een erkend vulcentrum. Ga naar de dealer locator om een verkooppunt in je buurt te vinden waar je lege gasflessen kan inleveren.

Wil je nog meer informatie over het omruilen van gasflessen? Raadpleeg dan onze tips en advies.


Gasflessen zoals de EasyBlue PLUS zijn verkrijgbaar en kunnen omgeruild worden bij bijna alle Primagaz-verdelers. Andere minder courante Primagaz-gasflessen zijn bij een beperkter aantal verdelers te koop of ruilbaar. Raadpleeg de dealer locator voor de meest geschikte verdeler in je buurt.

*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van Futuria Propaan en het type barbecuetoestel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen Futuria Propaan (100%) en propaan of houtskool voor barbecue toepassing.

Bron: studie CE Delft, 2021