Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Vader en zoon sluiten gasfles aan op barbecue

Aansluiten

Je gasfles aansluiten

Op een veilige en eenvoudige manier

De belangrijkste veiligheidsinstructies

Voor het aansluiten van je gasfles

Gebruik je gasflessen voor de barbecue, op vakantie, voor het verwarmen van je huis of als bijverwarming op je terras? Dan is het belangrijk dat je de gasfles en de apparatuur veilig gebruikt. Dit begint bij het correct aansluiten van het toestel op de gasfles. Bekijk hieronder hoe je dit op een veilige manier doet en waar je op moet letten om het juiste type aansluiting te vinden.

Zelf een gasfles aansluiten

Hoe een gasfles aansluiten?

Tips om veilig aan de slag te gaan

  • Zet de gasfles altijd rechtop. Leg ze niet neer, want dit kan tot problemen leiden.
  • Plaats de gasfles niet direct onder de kookzone van je barbecue of kookvuur, maar aan de zijkant. Raadpleeg bij twijfel de gebruiksaanwijzing van het apparaat.
  • Gebruik een goede ontspanner (ook gasdrukregelaar genoemd) en draai hem goed aan.
  • Zorg voor een nieuwe gasslang waarmee je de gasfles met je gasapparaat verbindt en vervang deze elke drie jaar.

Bekijk het volledige stappenplan om een gasfles aan te sluiten in de video:

 

De juiste aansluiting vinden

aansluitingen gasfles

Gasflessen en hun verschillende aansluitingen

Waar moet je op letten?

Elke gasfles heeft een specifieke aansluiting (binnendraad, buitendraad ...). Het is erg belangrijk dat je bij de aankoop van een toestel op gas eerst controleert welk type aansluiting er nodig is. Bekijk ook of er bij het toestel al een ontspanner zit. Deze ontspanner is een noodzakelijke koppeling tussen het toestel en de gasfles, aangezien hij ervoor zorgt dat het toestel een constante gasdruk krijgt.

Zit er een ontspanner bij je nieuwe barbecue? Controleer dan welke aansluiting hierop past. Zit er geen ontspanner bij? Dan moet je deze zelf nog aankopen en kan je dus kiezen welk type ontspanner en welk type gasfles je neemt.

Op zoek naar de juiste gasfles?

Vind eenvoudig de dichtstbijzijnde verdeler of bekijk ons assortiment flessen.

Veelgestelde vragen

Dit filmpje geeft een duidelijk overzicht van de verschillende stappen die je moet ondernemen om een gasfles aan te sluiten op een gastoestel, zoals een rolkacheltje. Zowel de aansluiting van een gasfles met binnendraad als met buitendraad komen aan bod.

Klik op ondertiteling in de video voor meer informatie bij de beelden.

Een ontspanner is een toestel dat de druk vermindert naar een vaste waarde na de ontspanner. De belangrijkste kenmerken zijn de ingangsdruk, de uitgangsdruk en het maximale debiet dat deze ontspanner kan doorlaten. Deze laatste eigenschap is belangrijk voor een ontspanner.

Wanneer een bepaald toestel immers een verbruik vooropstelt dat groter is dan het maximale debiet van de geïnstalleerde ontspanner, dan zal in bepaalde omstandigheden het toestel niet goed werken.

Zoek met zeepwater naar een mogelijke plaats van lekkage van de propaangastank. Neem na vaststelling onmiddellijk contact op met Primagaz (013/61.82.00) en stem het herstel van de lekkage af met een daartoe gekwalificeerde partij.

Bij grote afname van gas kan er ijsvorming ontstaan over een groter oppervlak aan de onder- en zijkanten van de propaangastank. Dit kan geen kwaad en duidt ook niet op een lekkage.

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis?
Breng je lege gasfles binnen en ontvang statiegeld