Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Waarom kiezen voor propaan: de feiten

De voordelen van propaan in cijfers

Minder CO₂-uitstoot

Propaan stoot minder CO₂ uit dan stookolie

Propaan en Futuria Propaan hebben een lagere CO₂-voetafdruk dan stookolie. De CO₂-uitstoot van propaan over de hele levenscyclus ligt namelijk 20% lager dan die van stookolie, en die van Futuria Propaan ligt zelfs 70% lager. 

Wat het gebruik van hout en pellets betreft, kijken we in deze vergelijking enkel naar houtverwarmingsketels, wat het meest energie-efficiënte type houtgestookte installatie is. Het gebruik van houtkachels leidt tot meer CO₂-uitstoot.

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om warmte aan de atmosfeer te onttrekken om gebouwen te verwarmen wat energie-efficiënt is. Dit is een belangrijke factor in de lagere CO₂-uitstoot van warmtepompen in vergelijking met Futuria Propaan.

Bron: studie CE Delft, 2021

Tabel 2: Relatieve reductie van de CO2-voetafdruk

Verklein je CO₂-voetafdruk 

Verklein je CO₂-voetafdruk

Door je mazoutketel in te ruilen voor een nieuwe installatie op propaan of Futuria Propaan verminder je je CO₂-uitstoot aanzienlijk met respectievelijk 39% en 77%.

Hier zien we het effect van het vervangen van een gemiddelde kolen- of mazoutinstallatie door een nieuwe condenserende (bio)propaaninstallatie. 

Bron: studie CE Delft, 2021

Tabel 3: Reductie van de CO2-voetafdruk

Betere luchtkwaliteit

Propaangas heeft minder impact op het milieu

Propaangas en Futuria Propaan hebben minder impact op het milieu. Ze stoten o.a. heel weinig fijnstof en zwaveloxides (SOx) uit, die verantwoordelijk zijn voor luchtvervuiling en die de werking van onze luchtwegen, longen en hart beïnvloeden.


Propaan en Futuria Propaan zitten op hetzelfde niveau van emissies die impact hebben op de luchtkwaliteit, omdat zij dezelfde chemische samenstelling hebben.

In deze vergelijking kijken we alleen naar de emissies bij eindgebruik. De variabelen die de luchtvervuilende emissies beïnvloeden zijn de aard van het verbrandingsproces, de chemische samenstelling van de brandstof en de configuratie van de verwarmingsinstallatie. 

 

Bron: studie CE Delft, 2021

Goedkoper

Een gasketel is goedkoper in onderhoud dan een mazoutketel

Een cv-ketel moet correct onderhouden worden om een optimale werking van de verwarmingsinstallatie te garanderen. Dit geldt zowel voor een gasketel als voor een mazoutketel. De regels omtrent het onderhoud van beide ketels verschillen echter.

In Vlaanderen moet een gasketel verplicht gekeurd worden om de 2 jaar. Deze keuring duurt ongeveer 1 uur en kost tussen de € 100 en € 150 excl. BTW, afhankelijk van onderhoudswerken.

Een mazoutketel daarentegen moet jaarlijks gekeurd worden. Een keuring duurt ongeveer 1,5 uur en kost tussen de € 100 en € 150 excl. BTW, afhankelijk van onderhoudswerken.

Bron: https://www.centraleverwarmingcv.be/cv-ketel/onderhoud

Een cv-ketel op gas is goedkoper in onderhoud dan een mazoutketel.

Een gasketel is goedkoper in aankoop dan een mazoutketel

De prijs van een cv-ketel wordt bepaald op basis van het type ketel (hoogrendement of condensatie), het vermogen, de warmtebehoefte en de gebruikte materialen. De gemiddelde prijs van een gasketel bedraagt € 2.750, terwijl je voor een stookolieketel gemiddeld op € 5.500 moet rekenen.

Bron: https://www.centraleverwarmingcv.be/prijs-centrale-verwarming#brandstof

Een cv-ketel op gas is goedkoper in aankoop dan een mazoutketel.

Hoger rendement

Gas presteert beter

Het rendement van een cv-ketel wordt bepaald door de productie, de distributie, de uitstoot en de regeling. Terwijl een moderne condensatieketel op stookolie een rendement haalt tussen 83 en 87%, ligt het rendement bij een moderne condensatieketel op gas tussen 87 en 91%.
 

Een gasketel heeft een hoger rendement dan een mazoutketel.