Doorgaan naar artikel
Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.
Dame en kind knuffelen elkaar

Verander van energiebron

Stap over op propaangas

En geniet van alle voordelen

Renoveren met propaan

Je gaat renoveren en bent op zoek naar een veelzijdige energiebron? Propaangas is een prima alternatief voor renovaties van elke grootte.

  • Is je oude stookolieketel aan vervanging toe? Dan is een installatie op propaangas een eenvoudige manier om je woning te verduurzamen.
  • Een installatie op propaan vraagt minder ingrijpende werken en is minder duur dan een warmtepomp.
  • Pellet- en houtkachels stoten een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof uit, in tegenstelling tot propaangas.
  • Sta je voor een Ingrijpende Energetische Renovatie? Dan moet je centrale verwarmingsinstallatie verplicht een minimumrendement van 130% halen. Propaan kan je daarbij helpen, in combinatie met een hybride warmtepomp.

 

 

Waarom kiezen voor propaan?

Verplichting bij IER

Minimumrendement van 130% voor centrale verwarming

Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2025 geldt een minimaal installatierendement van 130% voor centrale verwarmingssystemen. Het is bij Ingrijpende Energetische Renovaties (en nieuwbouw) daardoor niet meer mogelijk om enkel met een ketel op fossiele brandstoffen te verwarmen. Er zal minstens een warmtepomp bijgeplaatst moeten worden. Dit staat bepaald in het Energiebesluit van 3 mei 2024.  

Deze regelgeving is dus ook van toepassing op de plaatsing van een gasketel op propaangas bij een Ingrijpende Energetische Renovatie. Propaangas is hier nog een oplossing, indien je het combineert met een hybride warmtepomp of een gaswarmtepomp.

Propaangas in combinatie met hernieuwbare energiebronnen

Interesse in (Futuria) Propaan? 

Onze gasadviseur licht je met plezier en geheel vrijblijvend de mogelijkheden en voordelen van (Futuria) Propaan toe.

De prijs van propaan

De kost van je installatie

De kostprijs voor de installatie van propaangas wordt door verschillende factoren beïnvloed. Bereken hier eenvoudig hoeveel jouw propaaninstallatie kost.

Altijd een correcte gasprijs

De prijs van propaangas is variabel en wordt bepaald door de overheid. Zo kan je als consument altijd rekenen op een correcte gasprijs. 

Een propaantank in je tuin, hoe ziet dat eruit?

Vraag je je af hoe een tank in je tuin eruit zou zien? Kijk dan zeker naar de foto's van onze klanten met een bovengrondse of ondergrondse gastank.

Hoe stap ik over op propaan?

Overschakelen naar propaan is zo gebeurd. Primagaz loodst je vlot door het proces!

  • 1. Voorbereiding

    Samen bereiden we de plaatsing van je tank voor en spreken we een datum af.

  • 2. Plaatsing

    Op de afgesproken datum komen onze aannemers langs om je gastank te installeren.

  • 3. Keuring

    Bij een eerste keuring wordt gecontroleerd of alles conform de wet is geplaatst.

  • 4. Attesten

    Je bezorgt de nodige attesten en rapporten om aan te tonen dat je tank wettelijk in orde is.

  • 5. Eerste levering

    Primagaz vult je tank. Je kan nu genieten van alle voordelen van propaangas!

Ontvang vrijblijvend advies

Ik wil een tank laten plaatsen.

Ben je klaar voor propaan en wil je graag een bovengrondse of een ondergrondse tank laten plaatsen? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Net zoals de prijs van andere energieën, verandert de propaanprijs doorheen de tijd op basis van de wereldwijde marktsituatie. Het is je vast niet ontgaan, de prijzen van gas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden fors gestegen, zowel in België als in het buitenland. Dit heeft uiteraard ook zijn gevolgen voor de propaanprijs. Die prijs is namelijk ook variabel en wordt bepaald door een programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.

De prijs van propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.

 
Nu de schaarste van bepaalde materialen en brandstoffen toeneemt, maken bedrijven en gezinnen zich meer en meer zorgen over de beschikbaarheid van energie. 

Hoewel wij helaas ook geen sluitend antwoord hebben op die algemene onzekerheid, verwachten wij dat er voldoende propaan zal zijn.
De productiemogelijkheden voor propaan zijn verschillend ten opzichte van deze voor aardgas waardoor het prijsbeleid en de bevoorradingszekerheid in grote mate los van elkaar staan.
Dankzij ons moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd- beschikken we over een centrale inkooppositie die ons toelaat ruime voorraden in te kopen en op te slaan.
Propaan is afkomstig uit gebieden binnen en buiten Europa zoals de Oostkust van Amerika, Golf van Mexico, Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland.
Primagaz beschikt bovendien over meerdere centrale opslagplaatsen in België die ons toelaten snel en flexibel te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan de vraag vanuit de markt.
Propaan kan hierdoor in een context van aardgastekorten dienen als alternatief of als aanvullende energie-oplossing
Op het gebied van toepassingen is er geen verschil tussen aardgas en propaangas. Je kan met beide energiebronnen verwarmen, koken en warm water produceren. 

Het grootste verschil is de calorische waarde: die ligt bij propaangas 3 keer hoger dan bij aardgas. Dit betekent dat het verbruik van propaangas dus ook 3 keer lager ligt.

Daarnaast is aardgas een directe fossiele brandstof. Propaan daarentegen is een bijproduct dat wordt gewonnen uit ruwe olie (door raffinage) of uit aardgas (door condensatie).

Een derde verschil tussen aardgas en propaangas is hun relatieve dampdichtheid. Terwijl propaangas zwaarder dan lucht is, is aardgas net lichter.
Je kan propaangas perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen. Zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of zelfs een micro-WKK: alles is mogelijk. Bovendien hoef je deze combinaties niet onmiddellijk te maken. Je kan ook later je propaaninstallatie nog aansluiten op deze hernieuwbare energieën.

Dat maakt van propaan de ideale energiebron om je ecologische voetafdruk te verminderen en hoge energiefacturen te vermijden. Lees er meer over op de pagina “Combineer duurzaam”.
 
Een propaantank wordt aangesloten op een gas(condensatie)ketel en heeft zo dezelfde mogelijkheden als klassiek aardgas.

Het is een veelzijdige energiebron waarmee je kan koken, je zwembad verwarmen, warm water produceren en dus ook je woning verwarmen.
Er zijn subsidies voor wie propaangas gebruikt als energiebron. Deze veranderen regelmatig en verschillen ook afhankelijk van je woonplaats. Bekijk het overzicht van alle premies op deze pagina. 
Propaan is ideaal om te combineren met duurzame energiebronnen. Denk aan een gaswarmtepomp of een hybride warmtepomp, die zelf evalueert welke energiebron op dat moment het meest energiezuinig is en automatisch overschakelt. 

Ook zonnepanelen, zonneboilers en een micro-WKK kunnen gecombineerd worden met propaangas om woningen te voorzien van verwarming en warm water.

Een warmtepomp is de ideale oplossing indien je op zoek bent naar een energiebron met een beperkte impact op het milieu. Er bestaan verschillende types warmtepompen, zoals de geothermische warmtepomp, lucht/water warmtepomp, … Sommige kunnen niet alleen gebruikt worden om te verwarmen, maar ook om te koelen. 

Een warmtepomp wordt vooral aangeraden bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Goede isolatie, een verwarmingssysteem op lage temperatuur en voldoende zonnepanelen zijn immers noodzakelijk om een optimaal rendement te behalen. Daarnaast heeft een warmtepomp een vrij hoog prijskaartje en een lange terugverdientijd. Dit maakt het systeem minder geschikt voor oudere en slecht geïsoleerde woningen.

Bij het renoveren van je woning is de keuze voor de juiste energiebron belangrijk. Is je woning niet aangesloten op aardgas en is je oude stookolieketel aan vervanging toe? Dan is propaangas een haalbare en betaalbare optie die voldoet aan de renovatieplicht en perfect te combineren is met hernieuwbare energiebronnen

Een gasbrander op propaan kan een gaswarmtepomp aansturen, of een hybride warmtepomp kan gecombineerd worden met zonnepanelen en een condensatieketel op propaan. Ook zonnepanelen, zonneboilers en een micro-WKK kunnen gecombineerd worden met propaangas om woningen te voorzien van verwarming en warm water.

In deze simulator vergelijken we stookolie met propaangas, een hybride warmtepomp en een warmtepomp. Zo krijg je in één oogopslag zicht op de kosten, de terugverdientijd, de ecologische impact en de invloed op je EPC-label bij een omschakeling. 


*de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van biopropaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen biopropaan (100%) en conventioneel propaan.  

Bron: studie CE Delft, 2021