Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Man wordt wakker, hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Het beste van twee werelden

Makkelijk te combineren met propaangas

Hybride warmtepompen: ideaal voor renovatie

Als er wordt gesproken over warmtepompen wordt snel de link gemaakt met nieuwbouw. Want om een efficiënte en betaalbare werking te kunnen garanderen zijn een goede isolatie, voldoende zonnepanelen om je elektriciteitsverbruik te dekken en een verwarmingssysteem op lage temperatuur onontbeerlijk. En zulke verregaande renovaties worden niet standaard uitgevoerd in bestaande woningen.

Dankzij een hybride warmtepomp krijgen de eigenaars van deze woningen ook de mogelijkheid om een haalbare en betaalbare stap te zetten naar een verduurzaming van hun energieverbruik. Een hybride warmtepomp werkt op zowel gas als elektriciteit.

Heb je geen aardgas in je straat? Geen nood, want je kan een hybride warmtepomp probleemloos combineren met propaangas.

Hybride?

Alleen maar voordelen:

  • Oplossing voor bestaande woningen met energielabel C, D en lager
  • Eenvoudig aan te sluiten op bestaande verwarmingssystemen
  • Minder belasting voor elektriciteitsnet dan een volledige warmtepomp
  • Beperkte investeringskost en interessante premies
  • Belangrijke schakel in energietransitie 

Hoe ziet een hybride installatie eruit?

Een hybride warmtepomp maakt de koppeling tussen 2 systemen, namelijk een elektrische lucht-waterwarmtepomp en een gascondensatieketel als tweede energiebron voor verwarming. Als je een recente ketel hebt, hoef je die niet te vervangen. Je kan er dan voor kiezen om bij je bestaande ketel een warmtepomp te laten plaatsen. Is je ketel ouder, of heb je een niet-condenserende ketel? Dan is het wel interessant om die te vernieuwen, zodat je ook zuiniger kan verwarmen. Je ketel zorgt ook altijd voor je warm water in de badkamer en keuken, dus er is ook geen nood aan de installatie van een extra boilervat voor je warm water, zoals wel het geval is bij een volledige warmtepomp.

Daarnaast heb je de aansluiting op je verwarmingssysteem. Een groot voordeel van een hybride installatie is dat deze eenvoudig kan worden aangesloten op je bestaande verwarmingssysteem. Of je nu vloerverwarming hebt, werkt met radiatoren, convectoren of een combinatie: een warmtepomp als hybride verwarmingssysteem is compatibel met elke installatie.  

Bevestigde hybride warmtepomp

Hoe werkt het?

Voor de verwarming van je woning gebruikt de elektrische warmtepomp gratis warmte uit de omgeving. Het grootste deel van het jaar kan zo’n warmtepomp voorzien in je basisbehoeften, maar bij koude dagen kan de pomp te weinig warmte uit de omgeving halen en vergt de aandrijving heel wat elektriciteit en daar wringt het schoentje. Want er is nog veel onzekerheid rond het elektriciteitsnetwerk en de evolutie van de elektriciteitsprijs in België. Net op die momenten treedt de condenserende gasketel in werking om jouw vraag naar warmte op te vangen. 

Met een hybride warmtepomp verwarm je eigenlijk altijd zo voordelig mogelijk. Het systeem wordt namelijk intelligent aangestuurd en kiest op elk moment automatisch de meest efficiënte energiebron voor de verwarmingsnood op basis van de actuele kostprijs van beide energiebronnen. Zo wordt op elk moment de goedkoopste optie gekozen. Het omschakelen tussen systemen gebeurt helemaal vanzelf. Zo kan je steeds uiterst zuinig verwarmen en besparen op je energiekosten. Bovenop dit alles draag je trouwens ook je steentje bij aan het milieu, want een hybride verwarming heeft een kleinere impact op het milieu dankzij de lagere CO2-uitstoot.

Hoe past propaan in het plaatje?

Het Vlaamse Energie-en klimaatplan wil mensen aansporen om te kiezen voor meer milieuvriendelijke verwarmingstechnieken, zoals (hybride) warmtepompen, die een positieve impact hebben op je E-peil. Verder is er in Vlaanderen ook de uitfasering van stookolieketels. Eigenaars van woningen die momenteel gebruikmaken van stookolie en geen aansluiting op het aardgasnet hebben, zitten vaak met de handen in het haar. Net voor die woningen biedt Primagaz een oplossing met propaangas, een haalbare en betaalbare oplossing in de energietransitie.

Propaangas kan worden opgeslagen in een gastank of in gasflessen. Of je nu in een open of een halfopen bebouwing woont, in een appartement of een woning waarin ook een zaak gevestigd is: het Primagaz-systeem is flexibel en past zich aan elke situatie aan, zodat er steeds een oplossing op maat kan worden aangeboden.  Beide oplossingen zijn perfect te combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals een hybride warmtepomp of zelfs een gaswarmtepomp. Bovendien gelden er verschillende premies voor wie gebruik maakt van propaan, wat deze energiebron nog interessanter maakt.

Een nieuwe generatie propaan

Erkend als duurzame energie en geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen. Maak kennis met de energie van de toekomst!

Vraag vrijblijvend advies

Ik wil gecontacteerd worden.

Ben je klaar voor propaan? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Waarom kiezen voor propaangas van Primagaz?

Primagaz, vol energie voor de toekomst

Veiligheid staat bij Primagaz voorop. Bij alles wat we doen, zorgen we voor een veilige werk- en woonomgeving. De wettelijk bepaalde veiligheidsafstanden worden nauwgezet opgevolgd tijdens de plaatsing van je tank. De keuring voor het eerste gebruik gebeurt door een onafhankelijk organisme. We werken met erkende propaangasinstallateurs voor het onderhoud van je installatie. Daarna zorgt Primagaz voor de wettelijk verplichte controles van de tank.

Primagaz zet zich in voor schonere lucht. Elk jaar weer. Hoe? Primagaz streeft ernaar vervuilende energiebronnen te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Als enige leverancier in heel Europa hebben wij geïnvesteerd in Futuria Propaan, een duurzaam alternatief voor conventioneel propaan. Ook investeren wij in duurzamere vrachtwagens die op LNG rijden in plaats van op diesel. Zo stoten ze een pak minder roet en fijn stof uit en dragen wij bij aan een beter milieu.

Heb je een uitdaging voor ons, een vraag, of loopt er iets mis? Onze medewerkers helpen je graag verder. Onze Customer Service staat voor je klaar tijdens de kantooruren. In geval van nood zijn we ook buiten kantooruren en in het weekend bereikbaar. Daarnaast kan je via MijnPrimagaz 24/24 gas bestellen, je facturen bekijken en je bestellingen volgen.

Heb je gas nodig? Contacteer dan onze Customer Service of bestel nog eenvoudiger zelf 24/24 via MijnPrimagaz. Bij Primagaz werken wij steeds aan een snelle levering voor al onze klanten. We kopen gas in op verschillende markten en hebben verschillende opslagruimtes verspreid over het land. Hierdoor is de tijdige levering van gas gegarandeerd.
Primagaz is met meer dan 60 jaar ervaring de propaanspecialist in België. We zorgen voor advies, een veilige installatie en betrouwbare gaslevering. We leveren zowel in bulk als in grote en kleine gasflessen aan bedrijven en aan particulieren. Doordat wij luisteren naar onze klanten en specifieke oplossingen op maat bieden, vertrouwen onze klanten op ons voor hun energieoplossing. Primagaz is een dochteronderneming van SHV Energy, actief in 27 landen en de grootste LPG-leverancier ter wereld met een distributie van meer dan 5 miljoen ton gas per jaar.

* gebaseerd op huishoudelijke verwarming en gemiddelde energie efficiëntie van huidige gebruikte installaties in België. 

**de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van biopropaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen biopropaan (100%) en conventioneel propaan.

Bron: studie CE Delft, 2021