En hoe zit dat bij andere energieƫn?
In België geldt voor elk aardolieproduct een maximumprijs. Onder aardolieproducten vallen onder andere benzine, gasoliediesel voor wegvervoer, residuele stookolie, gasolie voor verwarming, lpg, lamppetroleum en propaangas. Leveranciers mogen deze producten dus niet verkopen aan een prijs die hoger is dan de vastgestelde maximumprijs.De prijs van energie is nooit vast. Stookolie, benzine, aardgas, propaangas … Op basis van de wereldwijde marktsituatie fluctueren hun prijzen. Zo zijn de prijzen van stookolie en aardgas vorig jaar fors gestegen en is er altijd een mogelijkheid dat dit opnieuw gebeurt in de toekomst.
Ten opzichte van vorig jaar (periode april 2022 - april 2023) is de totale jaarfactuur voor gemiddeld aardgasverbruik met 45% gedaald (bron www.creg.be). In dezelfde periode is de stookolieprijs gedaald met 24% (bron www.brafco.be), terwijl de propaanprijs met 31,5% gedaald is (bron www.brafco.be en www.energiafed.be). Er is wel een verschil in calorisch vermogen tussen propaangas en stookolie. Houtpellets zijn gestabiliseerd in prijs sinds januari 2023 (bron www.vrt.be).
De elektriciteits- en aardgasmarkten zijn in België vrijgemaakt. Dat betekent dat leveranciers vrij zijn om hun prijzen te bepalen aan de hand van vraag en aanbod. Er geldt geen maximumprijs voor deze energieën. Dat is niet het geval bij propaangas. Voor propaan wordt een maximumprijs bepaald door de overheid die leveranciers nooit mogen overschrijden.
Propaangas biedt je trouwens niet alleen zekerheid, maar ook onafhankelijkheid. Je beslist namelijk zelf wanneer je gas bestelt (zodra je tankinhoud onder 35% zit).
En hoe doen andere leveranciers dat?
Het totale prijskaartje van het propaangas dat jij thuis gebruikt, hangt van verschillende factoren af.Nu de schaarste van bepaalde materialen en brandstoffen toeneemt, maken bedrijven en gezinnen zich meer en meer zorgen over de beschikbaarheid van energie. Hoewel wij helaas ook geen sluitend antwoord hebben op die algemene onzekerheid, verwachten wij dat er voldoende propaan zal zijn.
De productiemogelijkheden voor propaan zijn verschillend ten opzichte van deze voor aardgas waardoor het prijsbeleid en de bevoorradingszekerheid in grote mate los van elkaar staan.
Dankzij ons moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd- beschikken we over een centrale inkooppositie die ons toelaat ruime voorraden in te kopen en op te slaan.
Propaan is afkomstig van gebieden binnen en buiten Europa zoals de Oostkust van Amerika, Golf van Mexico, Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland.
Primagaz beschikt bovendien over meerdere centrale opslagplaatsen in België die ons toelaten snel en flexibel te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan de vraag vanuit de markt.
Veilig en comfortabel
Primagaz doet er alles aan om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken en een flexibele, veilige en comfortabele oplossing aan te bieden voor elke situatie. Zo kan je kiezen tussen verschillende tariefformules. Onze verschillende diensten en mogelijkheden maken het voor jou nog makkelijker om te genieten van gas, waar en wanneer je maar wilt.
Je kan als Primagaz-klant op verschillende manieren betalen:
* Actievoorwaarden
Dit aanbod is niet geldig: