Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

18/10/2021

Stijgende energieprijzen in België

Opslagdepot met gastanks Primagaz

De energieprijzen in België en in het buitenland zijn de laatste maanden fors gestegen. Helaas zijn ook de propaangasprijzen gestegen. Hoe komt het dat de prijzen op de energiemarkt stijgen? En hoe zit de prijszetting voor propaangas precies in elkaar? In onderstaand artikel formuleren we een antwoord op deze vragen en geven we ook een paar tips en tricks mee waarmee je zelf aan de slag kan om de impact op je energiefactuur zo veel mogelijk te beperken.

Stijgende prijzen op de energiemarkt – hoe komt dit?

De laatste maanden kenden de prijzen voor gas en elektriciteit een forse stijging. De prijsstijging voor gas is een gevolg van een aantal factoren, waarvan de ene factor al een grotere impact heeft op de prijs dan de andere. Enkele voorbeelden van deze factoren zijn:

  • De herboren economie en herstelde economische activiteiten na de coronacrisis hebben ervoor gezorgd dat er wereldwijd meer energie wordt verbruikt en er bijgevolg wereldwijd ook een grotere vraag is naar energie.
  • De energiemarkt heeft te kampen met een stijging van de prijs van CO2-uitstootrechten, omdat de EU de CO2-uitstoot wil verminderen. Deze stijging heeft een rechtstreekse impact op de prijs van energie.
  • De koude temperaturen van begin mei dreven de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland en Amerika. De economie in Azië was als eerste hersteld na de coronacrisis, waardoor de gasleveringen vanuit Amerika voornamelijk werden voorzien naar Azië en Europa te kampen kreeg met een verminderde toevoer.
 

Hoe zit dit nu precies met de impact op de propaangasprijzen?

In België geldt voor elk aardolieproduct een maximumprijs. Dit wil zeggen dat het dus niet is toegelaten voor leveranciers om deze producten te verkopen aan een prijs die hoger is dan de vastgestelde maximumprijs. Onder aardolieproducten vallen onder andere benzine, gasoliediesel voor wegvervoer, residuele stookolie, gasolie voor verwarming, lpg, lamppetroleum en propaangas. Het basisprincipe is dat de prijsstructuur rekening houdt met alle relevante kosten in de totale toeleveringsketen. De verbruiksprijs van propaangas in bulk (tanks) is variabel en wordt ook bepaald door de programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.

Dit geldt trouwens enkel voor propaangas in tanks, de prijs voor propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.

Hoe kan je zelf de impact van deze prijzen verminderen op je factuur?

We kunnen helaas zelf niet veel doen aan de gestegen gasprijzen buiten duimen dat ze snel weer gaan dalen. Wat we wel kunnen doen, is enkele tips & tricks meegeven, waar jullie zelf mee aan de slag kunnen om de impact op jullie gasfactuur zo klein mogelijk te houden.

  1. First things first: zorg voor een goede afdichting van ramen en deuren. Want je wilt net de koude lucht buiten houden en de warmte binnen! Zorg er dus voor dat je voordeur, openslaande deuren en binnendeuren geen koude lucht doorlaten en breng indien nodig deurtochtlatten aan. Die dichten je kamers goed af en zorgen voor een betere thermische en akoestische isolatie.

  2. Zet je thermostaat overdag een graad lager. Supersimpel, maar rendabel! Door je thermostaat overdag een graad lager in te stellen, bespaar je al snel 5% op je verwarmingskosten. Zet je thermostaat ’s avonds ook tijdig op nachtstand, je woning blijft toch lang genoeg warm.
     
  3. Ontlucht regelmatig je radiatoren. Maken je radiatoren een borrelend geluid? Dat wil zeggen dat er lucht in zit. Door de luchtbellen die zich vormen, kan het water niet meer vlot circuleren, waardoor je energieverbruik in de hoogte schiet. Ontlucht je radiotoren dus tijdig, voordat de winter begint.

  4. Breng radiatorfolie aan. Aan de achterkant van de radiatoren gaat er vaak veel warmte verloren via de buitenmuur. Door radiatorfolie aan te brengen aan de achterkant, kan je dit eenvoudig vermijden. Kost je zo goed als niets, maar levert je weer wat winst op.

  5. Sla het onderhoud van je gasketel niet over! Een periodieke controle van je ketel is wettelijk verplicht. Voor systemen op gas moet dit elke 2 jaar gebeuren. Dankzij een regelmatig onderhoud van je ketel voorkom je niet alleen pannes, maar je verwarming zal ook efficiënter werken en dus ook minder verbruiken.

  6. Isoleer de leidingen van je verwarmingssysteem. Elk centraal verwarmingssysteem verliest heel wat warmte door de leidingen. Zeker als deze door niet-verwarmde ruimtes lopen, zoals een berging of kelder. Isoleer ze en je zal flink wat besparen!

  7. Verlucht je woning. Maar overdrijf niet! Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig uitgerust met ventilatiesystemen. Maar oudere woningen zonder een mechanische verluchting, hebben ook verluchting nodig. Je verlucht best 2 keer per dag gedurende een kwartiertje. 
 

Hoe kunnen wij jou helpen?

We kunnen zelf helaas niets verhelpen aan de gestegen gasprijzen, maar onze medewerkers staan voor je klaar als je hier vragen over hebt. We bieden verschillende betaalmogelijkheden aan voor onze klanten. Betaal je via gespreide betaling via domiciliëring of permante betalingsopdracht? Hier wordt je maandelijkse voorschot berekend op basis van je laatst gekende verbruik en de geldende energieprijzen op het moment van de berekening. Door de recente stijging van de energieprijzen, is het dus mogelijk dat je voorschotbedrag intussen te laag is en dat je bij je volgende jaarafrekening moet bijbetalen. Wil je dit vermijden? Controleer dan je voorschotbedrag en pas het indien nodig aan. Onze medewerkers helpen je met plezier verder.

Voor personen die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden, komt de vzw Sociaal Verwarmingsfonds ook tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur. Je kan je aanvraag online indienen.