Stijgende prijzen op de energiemarkt – hoe komt dit?
De laatste maanden kenden de prijzen voor gas en elektriciteit een forse stijging. De prijsstijging voor gas is een gevolg van een aantal factoren, waarvan de ene factor al een grotere impact heeft op de prijs dan de andere. Enkele voorbeelden van deze factoren zijn:
Hoe zit dit nu precies met de impact op de propaangasprijzen?
In België geldt voor elk aardolieproduct een maximumprijs. Dit wil zeggen dat het dus niet is toegelaten voor leveranciers om deze producten te verkopen aan een prijs die hoger is dan de vastgestelde maximumprijs. Onder aardolieproducten vallen onder andere benzine, gasoliediesel voor wegvervoer, residuele stookolie, gasolie voor verwarming, lpg, lamppetroleum en propaangas. Het basisprincipe is dat de prijsstructuur rekening houdt met alle relevante kosten in de totale toeleveringsketen. De verbruiksprijs van propaangas in bulk (tanks) is variabel en wordt ook bepaald door de programma-overeenkomst met de overheid. De meest actuele gasprijzen vind je hier.
Dit geldt trouwens enkel voor propaangas in tanks, de prijs voor propaangas in gasflessen wordt niet bepaald door de overheid. Je informeert best bij je lokale verdeler naar zijn actuele prijs.
Hoe kan je zelf de impact van deze prijzen verminderen op je factuur?
We kunnen helaas zelf niet veel doen aan de gestegen gasprijzen buiten duimen dat ze snel weer gaan dalen. Wat we wel kunnen doen, is enkele tips & tricks meegeven, waar jullie zelf mee aan de slag kunnen om de impact op jullie gasfactuur zo klein mogelijk te houden.
Hoe kunnen wij jou helpen?
We kunnen zelf helaas niets verhelpen aan de gestegen gasprijzen, maar onze medewerkers staan voor je klaar als je hier vragen over hebt. We bieden verschillende betaalmogelijkheden aan voor onze klanten. Betaal je via gespreide betaling via domiciliëring of permante betalingsopdracht? Hier wordt je maandelijkse voorschot berekend op basis van je laatst gekende verbruik en de geldende energieprijzen op het moment van de berekening. Door de recente stijging van de energieprijzen, is het dus mogelijk dat je voorschotbedrag intussen te laag is en dat je bij je volgende jaarafrekening moet bijbetalen. Wil je dit vermijden? Controleer dan je voorschotbedrag en pas het indien nodig aan. Onze medewerkers helpen je met plezier verder.
Voor personen die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden, komt de vzw Sociaal Verwarmingsfonds ook tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur. Je kan je aanvraag online indienen.