Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Wat is het verschil tussen aardgas en propaan?

Propaangas is een LPG, oftewel Liquefied Petroleum Gas en wordt gewonnen uit ruwe olie (door raffinage) of uit aardgas (door condensatie). Propaangas wordt vloeibaar gemaakt om het transport, de distributie en het gebruik vlot te laten verlopen.

Het grootste verschil tussen propaangas en aardgas zit natuurlijk in de opslag. Waar aardgas via het aardgasnetwerk wordt gedistribueerd, wordt propaangas in vloeibare vorm opgeslagen in gasflessen of een gastank. Dit kan zowel een bovengrondse of ondergrondse gastank zijn.

Aardgas is een populaire energiebron om je woning mee te verwarmen en te koken, maar in veel regio’s in België en voornamelijk in Wallonië is er geen aardgas. En net in deze off-grid gebieden biedt propaangas een alternatief, want het is een veelzijdige energiebron die geschikt is voor alle huishoudelijke toepassingen. Of het nu gaat om centrale verwarming, het produceren van warm water of het koken van je dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal. Bovendien is propaangas een veilige en duurzame keuze met een lage CO2-uitstoot.

 

Andere veelgestelde vragen