Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Is je woning niet aangesloten op het aardgasnet? Ontdek hier de alternatieven

Propaangas als alternatief voor aardgas
Propaangas biedt je exact dezelfde mogelijkheden als aardgas of stookolie. Het is namelijk ook een multifunctionele energiebron die je kan gebruiken om je woning te verwarmen en te voorzien van sanitair warm water. Eén van de grootste voordelen van een propaangasinstallatie is dat de investerings- en verbruikskost uiterst laag zijn, zeker in vergelijking met de investering in een warmtepomp. Ook bij de renovatieplicht, is propaan een haalbare en betaalbare oplossing.

Betaalbaar en haalbaar

Zowel aardgas als propaan kunnen gebruikt worden voor centrale verwarming en sanitair warm water. Maar er is een verschil in prijs! De prijs van propaangas is gereguleerd en kan nooit de door de overheid opgelegde maximumprijs overschrijden. Dit in tegenstelling tot de vrije aardgasmarkt, waar leveranciers hun prijzen zelf mogen bepalen.

Uitfasering stookolieketels

De geleidelijke uitfasering van stookolieketels is een van de doelstellingen van het befaamde klimaatplan. Maar die uitfasering is problematisch in gebieden waar geen aansluiting is op het aardgasnet. Vaak doen gezinnen in die regio’s een beroep op stookolie. Hieronder vind je alternatieven.

Geen aansluiting op het aardgasnet: 3 alternatieven

1. Warmtepomp

Een warmtepomp heeft een hoog rendement en lijkt dus dé ideale oplossing om je woning efficiënt te verwarmen. Het is echter niet de gepaste oplossing voor elk woningtype. Bestaande woningen zijn bijvoorbeeld niet altijd voldoende geïsoleerd, beschikken niet over zonnepanelen of een verwarmingssysteem op lage temperatuur. En dat zijn net factoren die het rendement van de warmtepomp verhogen. Bovendien is de investering in een warmtepomp niet min. Ook bestaan er heel wat bezorgdheden rond de toekomstige evolutie van de elektriciteitsprijzen.

2. Hout-of pelletkachels

Ook hout- of pelletkachels zijn efficiënt. Maar deze toestellen stoten helaas veel fijnstof uit en hebben een relatief hoge installatiekost. Daarbovenop moet er ook rekening worden gehouden met een periodiek onderhoud van deze installaties.

3. Propaan

Hecht je veel belang aan een gebruiksvriendelijk en flexibel verwarmingssysteem? Kies dan voor een condensatieketel op propaangas. Dankzij de geringe installatiekost, is de overgang van stookolie naar propaan heel makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Propaan kan bovendien makkelijk gecombineerd worden met een hernieuwbare energiebron, zoals een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen.

Klaar voor jouw energietransitie?

Propaangas is een toegankelijke en budgetvriendelijke oplossing die perfect past in het plaatje van een energetische renovatie. Ga je je woning renoveren en is je oude stookolieketel aan vervanging toe? Dan zijn er tal van alternatieven. Welke het meest geschikt is voor jouw woning en situatie (kosten, terugverdientijd, impact op je EPC) ontdek je in deze handige simulator. Daarin vergelijkt Primagaz stookolie met propaangas en een (hybride) warmtepomp. Overtuigd? Bereken zelf je prijs in onze calculator.