Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Smakelijk én makkelijk: tomatensoep op de barbecue

Recept voor geroosterde tomatensoep op de gasbarbecue
Niets zo lekker als een kommetje dampende soep op een koude dag. Wist je trouwens dat je perfect soep kan maken op de gasbarbecue? De chefs van de Weber Grill Academy delen hun recept voor gerookte tomatensoep. Ideaal voor jouw volgende winterbarbecue!

Dit heb je nodig:

  • Een Dutch Oven om je soep in te laten pruttelen 
  • Een smoker box en appel rookhout voor die lekkere gerookte smaak 
  • 1 kg vleestomaten 
  • 200 g gele kerstomaten 
  • 2 kleine winterpenen
 
  • 2 uien
 
  • 2 teentjes look
 
  • 2 takjes rozemarijn 
  • 2 takjes tijm
 
  • Een half bosje basilicum
 
  • 5 el olijfolie
 
  • 0,5 l kippenbouillon
 
  • Een scheutje balsamicoazijn 
  • Suiker, zout en peper 

Zo ga je te werk:

Voorbereiding

  1. Snijd de tomaten in kwartjes en doe ze in de koude Dutch Oven met 3 eetlepels olijfolie. 
  2. Snijd de uien, de wortelen en de knoflook fijn. Deze mag je nog even apart houden. 
  3. Pluk de blaadjes basilicum en snijd de steeltjes fijn. Ook deze leg je apart. 
  4. Bind de tijm en rozemarijn in een klein bosje. 

Aan de barbecue

  1. Bereid je gasbarbecue voor op indirecte warmte, ongeveer 130 °C. 
  2. Zet de Dutch Oven op het grillrooster en leg een handvol appel rookhout in de smoker box. Rook de tomaten ongeveer 30 minuten. 
  3. Haal de Dutch Oven van de barbecue en giet de tomaten in een schaal.  
  4. Verhoog de hitte in de barbecue tot 180 °C en fruit de uien, worteltjes en knoflook met 2 eetlepels olijfolie in de Dutch Oven. Blus af met balsamicoazijn. 
  5. Voeg de gerookte tomaten, basilicumsteeltjes, het bosje tijm en rozemarijn en de kippenbouillon toe en laat nog ongeveer 20 minuten sudderen. 
  6. Haal de soep van de gasbarbecue en pureer ze fijn. 
  7. Breng op smaak met zout, peper, een snufje suiker en balsamicoazijn. Serveer onmiddellijk — smakelijk! 

In de video hieronder zie je stap voor stap hoe je deze gerookte tomatensoep klaarmaakt. Wil je nog meer lekkere gerechten leren bereiden op je gasbarbecue? Neem dan zeker een kijkje op de Weber Grill Academy en schrijf je in voor een van hun workshops!

Zo wordt je winterbarbecue zeker een succes

Snel, makkelijk en veilig barbecueën: dat doe je met een Weber-gasbarbecue en de EasyBlue-gasflessen van Primagaz. Deze flessen zijn erg licht en makkelijk te hanteren, en bovendien gevuld met 20% duurzaam Futuria Propaan. Je gebruikt deze gasflessen trouwens niet alleen om te barbecueën, maar kan ze ook aansluiten op je terrasverwarming. Zo wordt jouw winterbarbecue gegarandeerd een succes!