Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

25/01/2022

Koolstofvrij verwarmen in een off-grid buurt met (Futuria) Propaan

De Belgische overheid streeft er samen met Europa naar om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te doen dalen. Aangezien de verwarming van woningen verantwoordelijk is voor bijna 22% van de totale broeikasgasuitstoot, wordt koolstofvrij verwarmen des te belangrijker. Toch is dit niet altijd vanzelfsprekend. Nog heel wat woningen zijn immers niet aangesloten op het aardgasnet. In deze off-grid gebieden moet je met een alternatieve oplossing komen om je woning milieuvriendelijker te verwarmen.

Geen aardgas en toch koolstofvrij verwarmen?

Gelukkig bestaan er verschillende opties om je woning ook zonder aardgasaansluiting koolstofvrij te verwarmen. Maar welke verwarming is ideaal voor je off-grid woning? We zetten 3 alternatieven op een rij.

1. Warmtepomp

Warmtepompen beschikken over een hoog rendement en lijken daarom een goede keuze om je woning energiezuinig te verwarmen. Toch is dit niet altijd geschikt voor woningen in off-grid gebieden. Deze huizen zijn immers vaak slecht geïsoleerd waardoor je al veel rendement verliest. Bovendien is het belangrijk dat je je bewust bent van de relatief hoge installatiekosten.

2. Hout- of pelletboilers

Ook hout- en pelletboilers hebben een hoog rendement. Deze toestellen kunnen echter fijnstof uitstoten. In een goed geventileerde woning blijft de impact hiervan beperkt, maar jammer genoeg zijn heel wat woningen in een off-grid buurt nog onvoldoende geventileerd. Hierdoor krijgt het fijnstof vrij spel en is de luchtkwaliteit niet gegarandeerd. Daarnaast vraagt de installatie van deze boilers om een financiële inspanning, waardoor er wellicht betere keuzes op de markt zijn.

3. (Futuria) Propaan

Vind jij het vooral belangrijk dat je verwarming gebruiksvriendelijk en flexibel is? Kies dan voor (Futuria) Propaan. Dankzij de lage installatiekosten verloopt de overstap van stookolie naar dit groenere alternatief heel vlot, met slechts beperkte aanpassingen in je bestaande systeem. Daarbovenop is (Futuria) Propaan ook perfect combineerbaar met duurzame energiebronnen zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Minder uitstoot, een betere luchtkwaliteit

De NOx-uitstoot ligt respectievelijk 31% lager bij propaangas en 52% lager bij Futuria Propaan vergeleken met een stookolieketel of hout- of pelletboiler met biomassa. Het gebruik van propaangas of Futuria Propaan verlaagt de broeikasgassen aanzienlijk. Ze stoten minder CO₂ uit en hebben dus geen negatieve impact op de luchtkwaliteit in je woning.

Wat is het verschil tussen propaan en Futuria Propaan?

Futuria Propaan is een duurzaam gas dat wordt gemaakt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen en verlaagt de CO₂-uitstoot tot wel 80%, terwijl het volledig dezelfde prestaties levert als klassiek propaan.


Ontdek meer over de verschillende oplossingen om koolstofvrij te verwarmen

Wil je meer weten over de koolstofvrije alternatieven om je woning te verwarmen in een off-grid omgeving?