Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Recreatie

Duurzaam race-plezier dankzij Futuria Propaan

Biopropaan als brandstof voor karts
Futuria Propaan is uiterst geschikt om je organisatie te verduurzamen. Dat geldt ook voor de recreatieve sector. Zo koos het Antwerpse AB E-Karting voor Futuria Propaan als brandstof voor onder andere hun karts.

AB E-Karting gebruikt Futuria Propaan niet alleen om groene stroom op te wekken voor hun karts. Het wordt ook gebruikt om de kartinghal te verwarmen. "Daar gebruiken we namelijk het warme water voor dat ontstaat door de koeling van de propaaninstallatie”, aldus zaakvoerder Filip Meeuws.

Vruchtbare samenwerking

AB E-karting ging voor de ontwikkeling van haar duurzaam businessmodel een vruchtbare samenwerking aan met lucht- en waterzuiveraar GreenlifePro. “Filip Meeuws wilde een eigen energiecentrale in zijn kartinghal bouwen om elektriciteit voor de e-karts op te wekken", zo vertelt Matthias Logist van GreenlifePro. Er was echter geen aansluiting op het aardgasnetwerk mogelijk, en zo kwamen ze al snel uit bij propaangas. "Om het verhaal nog mooier te maken werd het Futuria Propaan van Primagaz, wat meteen ook 100% duurzaam is omdat het uit hernieuwbare grondstoffen wordt geproduceerd en tot 80% minder CO₂ uitstoot.”

Het Futuria Propaan voedt de powerunit, die het gas omzet naar elektriciteit waarmee de e-karts worden opgeladen. Bovendien is die powerunit watergekoeld, en het warme water dat door de koeling ontstaat wordt dan weer gebruikt voor de verwarmingsinstallatie.

  

Volle gas, dankzij propaangas van Primagaz

Ook over de samenwerking met Primagaz is Meeuws zeer tevreden. “Primagaz heeft ons advies gegeven over de installatie en over de opvolging van de powerunit. Ook voor check-ups tijdens de installatiewerken en logistieke aanbevelingen konden we bij Primagaz terecht.”

“Het is echt fijn dat we AB E-Karting niet enkel met de woorden ‘snelheid’, ‘spanning’ en ‘race-plezier’ kunnen omschrijven, maar ook met het woord ‘duurzaam’. Onze vloot bestaat uit 22 e-karts, zo zijn er steeds voldoende karts rijklaar terwijl de andere opladen. Een e-kart met een volle batterij staat voor een uur race-plezier. In onze indoor karting beleeft elke leeftijdscategorie een onvergetelijke dag, en dat allemaal op groene energie!”

"Dankzij Futuria Propaan hebben we zowel de voeding van onze powerunit als het verwarmen van de hal volledig ecologisch kunnen opzetten."

FILIP MEEUWS
Zaakvoerder AB E-Karting

Wil jij ook weten wat propaan kan betekenen voor jouw onderneming?