08 augustus 2016

Soorten gastanksBovengrondse propaangastank
Als je kiest voor verwarming met propaangas, dan kies je voor duurzame energie. Maar je moet ook een propaangastank plaatsen. Propaan is namelijk een LPG of een gas dat onder vloeibare vorm wordt opgeslagen. Je hebt de keuze uit 2 soorten gastanken: een ondergrondse gastank en een bovengrondse gastank. De keuze is afhankelijk van het soort verbruik en de locatie.

Bovengrondse gastank
Een bovengrondse gastank wordt het meest gekozen. De bovengrondse tank van Primagaz is lichtgroen van kleur, waardoor ze volledig harmoniseert in je tuin. Een enkele leiding verbindt de propaangastank met alle gastoepassingen in huis, zoals verwarming, warm water, kookfornuis. Naargelang je leefgewoonten, beschikbare ruimte en raadgevingen van de gasexpert wordt er gekozen voor de juiste tankinhoud voor een voldoende autonomie. De propaangastanks van Primagaz zijn verkrijgbaar met een inhoud gaande van 1.000 liter tot 5.000 liter. Voor particulier gebruik wordt een gastank van 1.000 tot 1.600 liter aangeraden.
Voor het plaatsen van een gastank, moet er rekening worden gehouden met veiligheidsafstanden.

Ondergrondse gastank
Indien het propaangas wordt gebruikt voor meerdere huishoudelijke toepassingen, is een ondergrondse tank zeker een interessante oplossing. De tank wordt volledig ingegraven, enkel het mangat met de lees- en meetinstrumenten blijft vrij. Indien je de tank liever niet zichtbaar in je tuin hebt staan, is een ondergrondse tank het beste alternatief. Zo kan je zorgeloos je tuin aanleggen, alleen het deksel blijft zichtbaar. Ook voor ondergrondse gastanks gelden er veiligheidsafstanden.
De ondergrondse epoxytanks van Primagaz zijn verkrijgbaar in een inhoud van 1.600 liter en 4.840 liter. Epoxytanks worden voorzien van een speciale epoxycoating. Deze extra epoxylaag garandeert een vloeistofdichtheid, waardoor een vochtdetectiesysteem bij deze tank overbodig wordt. 
Bij de epoxytank moeten er wel tijdens de plaatsing magnesiumzakken worden ingegraven. Deze magnesiumzakken zorgen voor een negatieve elektrische spanning op de houder waardoor corrosievorming wordt voorkomen. De magnesiumzakken moeten op termijn worden vervangen, aangezien de bodemsamenstelling een invloed heeft op deze zakken.

Ben je benieuwd naar welke propaangastank het beste past bij jouw woning? Doe dan de test op onze site of neem direct contact op met een van onze gasexperts!