Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Hulp en advies - Veelgestelde vragen gasmeters

Gasprijs

Hoeveel liter is een m³?

Omdat je gasmeter je meterstand weergeeft in kubieke meter, wordt je verbruik op je jaarafrekening ook steeds in kubieke meter uitgedrukt. Als je wil weten hoeveel liter propaan je verbruikt, kan je dit omrekenen.

Belangrijk is dat je de ingaande druk weet van de drukregelaar die zich vóór de gasmeter bevindt. Voor de meeste nieuwe installaties is dit lage druk, oftewel 37 mbar, maar er bestaan meerdere varianten. Voor een juiste berekening controleer je dus eerst de druk van de drukregelaar. Ga hiervoor naar de meterkast en lees zeker ook de info bij vraag “Wat is de druk van mijn gasmeter?

Vervolgens kan je met onderstaande formules aan de slag om een hoeveelheid in kubieke meter om te rekenen naar liter:

Geeft de drukregelaar een druk van 37 mbar aan?
Bij een druk van 37 mbar is 1m³ gelijk aan 3,785 liter.
Formule: hoeveelheid in m³ x (1 + 0,037) x 3,65

Geeft de drukregelaar een druk van 1 bar aan?
Bij een druk van 1 bar is 1m³ gelijk aan 7,3 liter.
Formule: hoeveelheid in m³ x (1 + 1) x 3,65

Geeft de drukregelaar een druk van 1,5 bar aan?
Bij een druk van 1,5 bar is 1m³ gelijk aan 9,125 liter.
Formule: hoeveelheid in m³ x (1 + 1,5) x 3,65

Neem gerust contact op met onze klantendienst bij twijfel.

Andere veelgestelde vragen

Je gasverbruik wordt afgerekend aan de (gewogen) gemiddelde propaanprijs van de laatste 12 maanden. Wij registreren hiervoor dagelijks de officiële propaanprijs < 2000l die bepaald wordt door de FOD Economie. Deze dagprijs wegen we met een officieel verbruikspatroon, gebaseerd op historische gegevens, dat ook voor aardgas gehanteerd wordt. Omdat het gasverbruik op koude winterdagen hoger is dan op warme zomerdagen, zal de prijs van winterdagen dus iets zwaarder doorwegen in het jaargemiddelde.

Voorbeeld:
Je ontvangt je jaarlijkse afrekening in de maand augustus. Dan baseren wij ons op de dagprijzen van de periode tussen 01/08 vorig jaar tot en met 31/07 dit jaar. Deze dagprijzen worden gewogen met een verbruikspatroon en vervolgens nemen we het jaargemiddelde. Dit jaargemiddelde komt overeen met de prijs die op je factuur staat.

Opgelet: Doordat verbruik via de gasmeter altijd afgerekend wordt tegen een gemiddelde jaarprijs, kan je deze niet één op één vergelijken met de prijs die geafficheerd wordt door de FOD Economie.

De druk lees je af op de drukregelaar die zich voor je gasmeter bevindt. Meestal wordt de druk voorafgegaan door de vermelding “Pd”. In onderstaand voorbeeld is de druk 37 mbar. 

 

gasdruk