Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Combineer hernieuwbare en hybride energieoplossingen ook met propaan.

De Vlaamse visienota met betrekking tot klimaat stelt dat er vanaf 2023 in Vlaanderen een verplichting komt om met hybride warmtepompen te verwarmen. Dit zijn warmtepompen die op gas en elektriciteit kunnen werken. Heb je geen aardgas in je straat? Geen nood, want je kan propaangas probleemloos combineren met een hybride warmtepomp.

Met een combinatie van een (propaan)gascondensatieketel en een elektrische warmtepomp ben je klaar voor de energietransitie. Want je gebruikt gratis hernieuwbare energie met je warmtepomp en je condenserende gasketel wordt pas ingeschakeld wanneer dat zinvol is. Zo verwarm je altijd voordelig en tegelijk op een duurzame manier.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?




Een hybride warmtepomp combineert een lucht/water-warmtepomp met een gascondensatieketel. Deze beide technieken zitten samen geïntegreerd in 1 systeem. De elektrische warmtepomp maakt gebruik van gratis omgevingswarmte voor je verwarming en warm water. De warmtepomp kan het grootste deel van het jaar voorzien in de basisbehoeften. Maar bij koude dagen kan de warmtepomp te weinig warmte uit de lucht of aarde halen en vergt de aandrijving heel wat elektriciteit en dat blijft in België een dure energiebron. Net op die momenten treedt de condenserende gasketel in werking om de vraag naar warmte op te vangen. Op deze manier combineer je de pluspunten van beide technologieën in 1 installatie.

Waarom is een hybride warmtepomp voordelig?


Met een hybride warmtepomp verwarm je eigenlijk altijd voordelig, omdat je de instellingen zo kan programmeren dat je installatie op eender welk moment steeds de energiebron met de laagste kostprijs gebruikt. En dit kan door rekening te houden met de buitentemperaturen en de actuele prijzen van zowel elektriciteit als propaangas. Is het te koud buiten en moet je warmtepomp elektrisch draaien, maar is de elektriciteitskost te hoog? Dan schakelt het systeem automatisch over naar propaangas, of omgekeerd. Zo kan je steeds uiterst zuinig verwarmen en besparen op je energiekosten. En bovenop dit alles draag je ook een steentje bij aan het milieu, want een hybride verwarming heeft een kleinere impact op het milieu dankzij de lagere CO2-uitstoot.

Een gaswarmtepomp, wat is dat?


Naast de elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp bestaat er nog een derde optie, namelijk de gaswarmtepomp. Deze kan zowel werken op aardgas als op propaangas, voor de woningen die geen aardgasaansluiting in de straat hebben. Een gaswarmtepomp functioneert eigenlijk op exact hetzelfde manier als de traditionele lucht-waterwarmtepomp of bodem-waterwarmtepomp, met als grote verschil dat dit systeem op gas werkt in plaats van op elektriciteit. Je hebt voor deze installatie dus geen zonnepanelen nodig om het elektrisch verbruik van de warmtepomp te kunnen compenseren. Vroeger bestonden er enkel gaswarmtepompen voor een groot verbruik, maar intussen is de technologie ook voorzien voor normale woningen.

Gaswarmtepomp op propaangas


De gaswarmtepomp kan net zoals de traditionele warmtepomp worden aangewend voor verwarming en sanitair warm water. Het grote verschil is dat een gaswarmtepomp veel minder afhankelijk is van de buitentemperatuur. In de koude wintermaanden heb je het meeste nood aan verwarming, maar dan verliest een elektrische warmtepomp net aan rendement en je zonnepanelen leveren dan doorgaans ook veel minder op, waardoor je elektriciteitsfactuur snel de hoogte inschiet. Met een gaswarmtepomp behoud je een goed rendement. Het propaangas in de warmtepomp zelf wordt niet verbrand, maar doet eigenlijk dienst als een medium dat ervoor zorgt dat warmte uit de lucht of aarde kan worden opgenomen en vervolgens kan worden afgegeven aan het verwarmingswater.

Ideaal voor renovaties


Met een gaswarmtepomp kan je gemakkelijk hoge watertemperaturen bereiken tot zelfs 60 à 65°C, zelfs bij vriestemperaturen buiten. Omwille van die reden is een dergelijke installatie interessant voor renovaties van bestaande woningen met verwarmingstoestellen op hoge temperatuur. Maar ook voor nieuwbouwwoningen is dit een interessante oplossing want een gaswarmtepomp kan ook perfect aangesloten worden op vloerverwarming. Kortom, voor elk wat wils!

Hoe kan je kiezen voor propaan van Primagaz?


Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker onze test. Heb je concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs? Download onze infobrochure of neem contact met ons op. Momenteel loopt een actie waarbij de installatie van de tank gratis is. Twijfel dus zeker niet langer, want wij helpen je graag verder!