Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

29/04/2021

Hernieuwbare en hybride energieoplossingen, ook met propaan!

Van Belgen wordt wel eens gezegd dat ze geboren worden met een baksteen in de maag. En niets is minder waar, daarvan getuigen de vele nieuwbouwprojecten in het straatbeeld. De steeds strenger wordende EPB-eisen maken het er alleszins niet eenvoudiger op en hebben een grote impact op de keuze van je verwarmingsinstallatie, want een minimumaandeel hernieuwbare energie is nu eenmaal een must. In Vlaanderen wordt de opbrengst van fotovoltaïsche zonnepanelen niet meer vergoed via de terugdraaiende teller, in Wallonië voorlopig wel nog. Maar welke impact heeft dit op onze verwarmingskeuze vandaag en in de nabije toekomst?

Warmtepomp: wel of niet meer interessant?


Tot een tijdje geleden was de warmtepomp een populaire keuze voor de verwarming van een nieuwbouwwoning. Op voorwaarde dat je voldoende zonnepanelen voorzag, zo kon je tijdens de zomermaanden voldoende elektriciteit opwekken en deze opbrengst vervolgens recupereren tijdens de wintermaanden, als voeding van je warmtepomp voor de verwarming van je woning. Maar hier heeft de recente afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen een stokje voor gestoken. De brandstof elektriciteit is an sich duur om massaal in te zetten voor de verwarming van je nieuwbouw. En de opslag van een grote hoeveelheid in thuisbatterijen is momenteel nog geen volwaardige optie. Hierdoor is de warmtepomp geen evidente keuze meer voor vele bouwers. Teruggrijpen naar een fossiele brandstof, in combinatie met een hernieuwbare toepassing is dan een voor de hand liggende oplossing. Maar welke energiebron kies je als er geen aardgasaansluiting voorhanden is?

Propaangas in combinatie met hernieuwbaar energiesysteem

Geen aardgas in je straat? Geen probleem! Net voor deze situaties biedt Primagaz een oplossing met propaangas. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de verwarmingsvraag wordt een bovengrondse of ondergrondse gastank in je tuin geplaatst. Propaangas kan gebruikt worden voor verschillende soorten verwarmingssystemen en voor alle toepassingen: warm water, verwarming en koken. Zelfs voor een gezellige gashaard is deze energiebron perfect geschikt!

Propaangas kan als stand alone oplossing gebruikt worden, maar kan ook gecombineerd worden met een hernieuwbaar energiesysteem.

Hybride warmtepomp: hoe werkt dat?


De aandrijving van een klassieke warmtepomp vergt heel wat elektriciteit en elektriciteit in Belgiƫ blijft een dure energiebron. Daarom is een hybride oplossing interessant. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Een hybride warmtepomp bestaat uit twee samenwerkende delen voor verwarming en/of warm water, namelijk een warmtepomp, gevoed met elektriciteit en een condensatieketel gevoed met propaan. Op basis van de ingegeven prijzen van gas en elektriciteit en de warmte-en/of warmwatervraag zal de regeling van het hybride systeem zelf uitmaken of de warmtepomp of de condensatieketel in werking zal treden. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de aarde of de lucht en de condensatieketel zal indien nodig bij verwarmen met propaan.

Gaswarmtepomp op propaangas


Naast de elektrische en hybride warmtepomp bestaat er ook nog de gaswarmtepomp. Een gaswarmtepomp zorgt voor verwarming en sanitair warm water, net zoals een traditionele lucht-waterwarmtepomp of een bodem-waterwarmtepomp. Het enige verschil is, dat dit systeem op gas werkt in plaats van op elektriciteit, waardoor het ook niet nodig is om zonnepanelen te plaatsen om dit elektrisch verbruik te compenseren. Het propaangas in de warmtepomp wordt niet verbrandt, maar fungeert als medium dat de warmte uit de lucht of de aarde zal opnemen om deze af te geven aan het verwarmingswater. Vroeger waren er enkel gaswarmtepompen op de markt voor een groot verbruik, maar ondertussen bestaan er ook propaangaswarmtepompen met een kleiner vermogen, die geschikt zijn voor normale woningen.

Nieuw op de markt: de micro-WKK

Om het rijtje helemaal af te maken, sluiten we af met de micro-WKK. Een systeem dat minder gekend is bij het grote publiek, maar aan een opmars begint. Een warmtekrachtkoppeling is een systeem dat zowel warmte als elektriciteit opwekt uit één brandstof, zoals propaangas. Een micro-WKK maakt altijd gelijktijdig warmte en elektrische stroom aan, die beiden onmiddellijk ofwel moeten worden gebruikt ofwel opgeslagen. Als één van de twee componenten niet of onvolledig wordt gebruikt, is dit toestel nog niet rendabel te noemen. Vergelijkbare installaties zijn steeds maatwerk en moeten onderworpen worden aan een uitgebreide studie door de installateur om de warmtebehoefte én stroombehoefte vooraf te kennen.

Zoals je ziet, de mogelijkheden zijn legio met propaangas van Primagaz. Gebruik je momenteel stookolie en vraag je je af wat nu de beste keuze is voor jouw situatie? Bekijk de verschillende opties in onze handige simulator. Al overtuigd van propaan en benieuwd naar de installatie- en energiekost voor je woning? Dankzij onze calculator bereken je in enkele minuten je indicatieve voorstel.