Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

28/01/2021

Hybride verwarming met propaangas

Hybride verwarming met propaangas
Een hoofdbreker voor menig verbouwer is de keuze van de verwarmingsinstallatie. Want je wilt het liefst een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, met een positieve impact heeft op je E-peil, zoals een warmtepomp. Maar is deze oplossing ook geschikt voor jouw woning? En voor jouw budget? Heb je al eens gedacht aan een hybride oplossing op propaan? Vriendelijk voor het milieu en je portemonnee!

Hoezo hybride?


Warmtepompen bestaan in alle vormen en maten. Maar de gemeenschappelijke deler van een lucht/lucht, lucht/water of grond/water-warmtepompinstallatie is de energievoorziening via elektriciteit. De aandrijving van een warmtepomp vergt heel wat energie, daarom is de installatie van PV-panelen onontbeerlijk als je een torenhoge afrekening wilt voorkomen. Ook een degelijke isolatie van je woning is een vereiste. Maar dit is allemaal niet even vanzelfsprekend bij een verbouwing. Hiervoor komen hybride systemen wel in aanmerking, met een condensatieketel in combinatie met een warmtepomp.

Hybride gaswarmtepomp


De werking van een hybride gaswarmtepomp is gelijk aan die van een traditionele warmtepomp. Vanaf het moment dat je warmtepomp onvoldoende warmte uit de buitenlucht kan halen voor de verwarming van je woning of je sanitair water, springt je gasketel bij. Lijkt dit je wel interessant, maar ligt er geen aardgas in je straat? Geen nood, deze systemen werken namelijk ook perfect op propaangas opgeslagen in een bovengrondse of ondergrondse tank in je tuin.

Hybride verwarming met propaangas

Hoog rendement, lage energiekost

Doordat de buitentemperatuur een minder grote impact heeft in vergelijking met een elektrische warmtepomp, verliest de hybride gaswarmtepomp in de koudere maanden minder rendement en zijn de werkingskosten bijzonder laag. Hybride gaswarmtepompen kunnen moeiteloos hoge temperatuursystemen aan, waardoor er eenvoudig kan worden aangesloten op de bestaande radiatoren. Vandaar dat deze optie met name interessant is voor renovatie. Momenteel is (propaan)gas goedkoper dan elektriciteit en als kers op de taart is de ecologische impact van propaangas ook kleiner.

Gebruik je momenteel stookolie en vraag je je af wat nu de beste keuze is voor jouw situatie? Bekijk de verschillende opties in onze handige simulator. Al overtuigd van propaan en benieuwd naar de installatie- en energiekost voor je woning? Dankzij onze calculator bereken je in enkele minuten je indicatieve voorstel.