Zo stap je veilig over op een nieuwe energie
Je wil overstappen van stookolie naar een andere energiebron, zoals propaan? Dan moet je de oude mazouttank laten reinigen (ook wel saneren of neutraliseren genoemd) en eventueel laten verwijderen. Zo voorkom je bodemverontreiniging en de hoge kosten die ermee gepaard gaan.
Voorkom bodemverontreiniging en hoge kosten
Een oude mazouttank kan na verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt is daarom verplicht om ze te professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen. Doe je dat niet en wordt de grond rond de tank vervuild, dan kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Speciaal voor zulke situaties werd het Promaz-fonds opgericht. Promaz komt in heel België tussen bij de sanering van bodemverontreinigingen als die veroorzaakt zijn door een lek in de mazouttank en/of de -leidingen.
Verschillende regels per situatie
Je oude mazouttank laten saneren is verplicht, maar verwijderen niet altijd. Dit hangt o.a. af van de grootte van je tank en de plaatsing (boven- of ondergronds). Kan de stookolietank echter gemakkelijk worden weggehaald, dan doe je er goed aan om ze volledig te laten verwijderen. De tank wordt dan eerst gesaneerd en daarna weggehaald. Na afloop krijg je hier een attest van.
Meer informatie en een lijst met erkende professionals vind je op de website van de Vlaamse overheid.
De knoop is doorgehakt: je wil afstappen van stookolie en overstappen naar een andere energiebron. Maar welke kies je? Aardgas, een (hybride) warmtepomp, een pelletkachel, propaangas … Je hebt verschillende mogelijkheden. Kan je woning niet aansluiten op aardgas, dan is propaan een haalbaar én betaalbaar alternatief.
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen
Voordelen
Nadelen