Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Tanksanering

De eerste stap naar een nieuwe energiebron.

Je mazouttank laten reinigen of saneren

Zo stap je veilig over op een nieuwe energie

Je wil overstappen van stookolie naar een andere energiebron, zoals propaan? Dan moet je de oude mazouttank eerst laten leegmaken, reinigen (ook wel saneren of neutraliseren genoemd) en eventueel laten verwijderen. Zo voorkom je bodemverontreiniging en de hoge kosten die ermee gepaard gaan.

Waarom een mazouttank saneren?

Stookolietank saneren of verwijderen

Waarom mijn mazouttank laten saneren?

Voorkom bodemverontreiniging en hoge kosten

Een oude mazouttank kan na verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt is daarom verplicht om ze te professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen. Doe je dat niet en wordt de grond rond de tank vervuild, dan kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Speciaal voor zulke situaties werd het Promaz-fonds opgericht. Promaz komt in heel België tussen bij de sanering van bodemverontreinigingen als die veroorzaakt zijn door een lek in de mazouttank en/of de -leidingen.

Je tank laten reinigen door een specialist

Wie kan mijn mazouttank reinigen?

Op zoek naar de geschikte professional

Het leegmaken en reinigen van een mazouttank moet altijd gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Begin hier in geen geval zelf aan, omdat dit een gevaarlijke klus is en het risico op verontreiniging te groot is. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie en een lijst van erkende technici voor het saneren van mazouttanks. Wil je de tank achteraf ook laten verwijderen, vraag dan zeker een certificaat van buitengebruikstelling. Alleen dan kan een verwijderde tank als schroot- of kunststof-afvalstof worden afgevoerd.

Krijg ik een premie om mijn mazouttank te laten reinigen?

Vanuit de overheid zelf worden er geen premies uitgereikt voor tanksanering. De kans bestaat wel dat jouw gemeente hier apart premies voor geeft. Je kan dit navragen bij de milieudienst van je woonplaats of online opzoeken via de premiezoeker.

Interesse in propaan?

Onze gasadviseur licht je met plezier en geheel vrijblijvend de mogelijkheden en voordelen van propaan toe.

Stap over op propaan in 6 stappen

Primagaz, vol energie voor de toekomst

Veiligheid staat bij Primagaz voorop. Bij alles wat we doen, zorgen we voor een veilige werk- en woonomgeving. De wettelijk bepaalde veiligheidsafstanden worden nauwgezet opgevolgd tijdens de plaatsing van je tank. De keuring voor het eerste gebruik gebeurt door een onafhankelijk organisme. We werken met erkende propaangasinstallateurs voor het onderhoud van je installatie. Daarna zorgt Primagaz voor de wettelijk verplichte controles van de tank.

Primagaz zet zich in voor schonere lucht. Elk jaar weer. Hoe? Primagaz streeft ernaar vervuilende energiebronnen te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Als enige leverancier in heel Europa hebben wij geïnvesteerd in Futuria Propaan, een duurzaam alternatief voor conventioneel propaan. Ook investeren wij in duurzamere vrachtwagens die op LNG rijden in plaats van op diesel. Zo stoten ze een pak minder roet en fijn stof uit en dragen wij bij aan een beter milieu.

Heb je een uitdaging voor ons, een vraag, of loopt er iets mis? Onze medewerkers helpen je graag verder. Onze Customer Service staat voor je klaar tijdens de kantooruren. In geval van nood zijn we ook buiten kantooruren en in het weekend bereikbaar. Daarnaast kan je via MijnPrimagaz 24/24 gas bestellen, je facturen bekijken en je bestellingen volgen.

Voor gasflessen kan je ook steeds terecht bij een Primagaz-verdeler. Dankzij het uitgebreide Primagaz-netwerk is er altijd een Primagaz-verdeler in je buurt. Gebruik je grote hoeveelheden gasflessen? Dan gaat Primagaz samen met jou op zoek naar de meest efficiënte oplossing voor rechtstreekse levering.

Primagaz is met meer dan 60 jaar ervaring de propaanspecialist in België. We zorgen voor advies, een veilige installatie en betrouwbare gaslevering. We leveren zowel in bulk als in grote en kleine gasflessen aan bedrijven en aan particulieren. Doordat wij luisteren naar onze klanten en specifieke oplossingen op maat bieden, vertrouwen onze klanten op ons voor hun energieoplossing. Primagaz is een dochteronderneming van SHV Energy, actief in 27 landen en de grootste LPG-leverancier ter wereld met een distributie van meer dan 5 miljoen ton gas per jaar.

Krijg vrijblijvend advies

Ik wil gecontacteerd worden.

Ben je klaar voor propaan? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om een mazouttank te laten saneren om bodemverontreiniging en hoge kosten te voorkomen. Een oude stookolietank kan door verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt, is verplicht om deze professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen.

Als de grond rond de tank vervuild raakt, kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot tienduizenden euro's. Het Promaz-fonds is opgericht om de sanering te bekostigen van bodemverontreinigingen die veroorzaakt zijn door lekken in de mazouttank en/of -leidingen.
Of je alleen je mazouttank moet laten saneren of ook verwijderen, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de tank en de plaatsing ervan (boven- of ondergronds). 

Als je stookolietank gemakkelijk verwijderd kan worden, dan is het raadzaam om ze volledig te laten weghalen. Hierbij wordt de tank eerst gesaneerd en daarna verwijderd. Na afloop ontvang je hier een attest van.