Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Mazouttank verwijderen

Begin helemaal met een schone lei.

Je mazouttank laten verwijderen

In sommige gevallen een verplichte klus

Indien je wil overstappen van stookolie naar een andere energiebron, ben je verplicht om je mazouttank buiten gebruik te stellen. Een eerste stap is het reinigen of saneren van de tank, en in sommige gevallen moet je de tank daarna ook laten verwijderen.

Is verwijderen verplicht?

Je mazouttank alleen laten saneren of ook verwijderen?

Is het verplicht om je mazouttank te verwijderen?

Verschillende regels per situatie

Je oude mazouttank laten saneren is verplicht, maar verwijderen niet altijd. Dit hangt o.a. af van de grootte van je tank en de plaatsing (boven- of ondergronds). Kan de stookolietank echter gemakkelijk worden weggehaald, dan doe je er goed aan om ze volledig te laten verwijderen. De tank wordt dan eerst gereinigd en daarna weggehaald.

Je tank laten verwijderen door een professional

Wie kan mijn mazouttank verwijderen?

Op zoek naar de geschikte professional

Het verwijderen van een mazouttank moet altijd gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Opgelet: om de tank te laten afvoeren heb je een certificaat van buitengebruikstelling nodig. Dit moet aangeleverd worden door de technicus die je tank reinigt. Alleen dan kan de mazouttank worden afgevoerd naar een vergund verwerker of een geregistreerd inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.

Meer informatie en een lijst met erkende professionals vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Krijg ik een premie om mijn mazouttank te laten verwijderen?

Vanuit de overheid krijg je geen premie voor het laten verwijderen van je mazouttank. Het kan wel zijn dat jouw gemeente hier apart premies voor uitreikt. Je kan dit navragen bij de milieudienst van je woonplaats of online opzoeken via de premiezoeker.

Interesse in propaan?

Onze gasadviseur licht je met plezier en geheel vrijblijvend de mogelijkheden en voordelen van propaan toe.

Stap over op propaan in 6 stappen

Primagaz, vol energie voor de toekomst

Al onze gasflessen worden in ons vulstation uitvoerig gekeurd op gebreken. Pas na goedkeuring wordt de gasfles gevuld en de kraan voorzien van een veiligheidszegel. Zo ben je altijd zeker dat je een veilige gasfles koopt.

Primagaz zet zich in voor schonere lucht. Elk jaar weer. Hoe? Primagaz streeft ernaar vervuilende energiebronnen te vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Als enige leverancier in heel Europa hebben wij geïnvesteerd in Futuria Propaan, een duurzaam alternatief voor conventioneel propaan. Ook investeren wij in duurzamere vrachtwagens die op LNG rijden in plaats van op diesel. Zo stoten ze een pak minder roet en fijn stof uit en dragen wij bij aan een beter milieu.

Heb je een uitdaging voor ons, een vraag, of loopt er iets mis? Onze medewerkers helpen je graag verder. Onze Customer Service staat voor je klaar tijdens de kantooruren. In geval van nood zijn we ook buiten kantooruren en in het weekend bereikbaar. Daarnaast kan je via MijnPrimagaz 24/24 gas bestellen, je facturen bekijken en je bestellingen volgen.

Voor gasflessen kan je ook steeds terecht bij een Primagaz-verdeler. Dankzij het uitgebreide Primagaz-netwerk is er altijd een Primagaz-verdeler in je buurt. Gebruik je grote hoeveelheden gasflessen? Dan gaat Primagaz samen met jou op zoek naar de meest efficiënte oplossing voor rechtstreekse levering.

Primagaz is met meer dan 60 jaar ervaring de propaanspecialist in België. We zorgen voor advies, een veilige installatie en betrouwbare gaslevering. We leveren zowel in bulk als in grote en kleine gasflessen aan bedrijven en aan particulieren. Doordat wij luisteren naar onze klanten en specifieke oplossingen op maat bieden, vertrouwen onze klanten op ons voor hun energieoplossing. Primagaz is een dochteronderneming van SHV Energy, actief in 27 landen en de grootste LPG-leverancier ter wereld met een distributie van meer dan 5 miljoen ton gas per jaar.

Krijg vrijblijvend advies

Ik wil een tank laten plaatsen.

Ben je klaar voor propaan en wil je graag een bovengrondse of een ondergrondse tank laten plaatsen? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk om een mazouttank te laten saneren om bodemverontreiniging en hoge kosten te voorkomen. Een oude stookolietank kan door verloop van tijd gaan roesten of lekken. Wie zijn mazouttank niet meer gebruikt, is verplicht om deze professioneel te laten leegmaken, saneren en eventueel verwijderen.

Als de grond rond de tank vervuild raakt, kunnen de kosten om de grond te reinigen oplopen tot tienduizenden euro's. Het Promaz-fonds is opgericht om de sanering te bekostigen van bodemverontreinigingen die veroorzaakt zijn door lekken in de mazouttank en/of -leidingen.
Of je alleen je mazouttank moet laten saneren of ook verwijderen, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van de tank en de plaatsing ervan (boven- of ondergronds). 

Als je stookolietank gemakkelijk verwijderd kan worden, dan is het raadzaam om ze volledig te laten weghalen. Hierbij wordt de tank eerst gesaneerd en daarna verwijderd. Na afloop ontvang je hier een attest van.