homepage overige

Switchen van aardgas naar propaangas?

Ontdek de voordelen voor industriële installaties.

Overstappen van aardgas naar propaangas

Voor industriële installaties

Voor het aansturen van industriële processen is aardgas altijd een van de belangrijkste energiebronnen geweest. Door de stijging van de gasprijzen gaan steeds meer bedrijven echter op zoek naar alternatieven om energie te besparen. Een van de mogelijkheden is een omschakeling naar propaan. 

Aardgas en propaan lijken in principe erg hard op elkaar. Het zijn beide gasvormige energiebronnen die voor tal van toepassingen worden ingezet.

Maar wat is het verschil tussen aardgas en propaan? En kan je zomaar overschakelen?

Aardgas versus propaangas

Prijs en calorische waarde van aardgas en propaangas

De prijs van energie is nooit vast. Stookolie, benzine, aardgas, propaangas, ... Op basis van de wereldwijde marktsituatie fluctueren hun prijzen. De aardgasmarkten zijn in België vrijgemaakt, dit betekent dat leveranciers vrij zijn om hun prijzen te bepalen aan de hand van vraag en aanbod. Dat is niet het geval bij propaangas.

Prijsverschil: De prijs van propaan lag de afgelopen maanden lager dan die van aardgas en is sinds juni ’22 enigszins stabiel. Daarnaast heeft propaan een maximumprijs die door de overheid wordt bepaald. De prijzen van aardgas zijn vrijgemaakt en variëren volgens de schommelingen in de markt. Bekijk hier in detail de evolutie van de maximumprijzen per brandstof.

Calorische waarde: Propaangas en aardgas hebben een ander calorisch vermogen. Bovendien hangt het calorisch vermogen van aardgas af van de oorsprong van het gas. Op basis van dit vermogen kan het verbruik berekend worden


Winning en beschikbaarheid

Winning: Aardgas en propaangas zijn brandstoffen die elk op een andere manier gewonnen worden. Propaan (of LPG) is een bijproduct dat wordt gewonnen uit ruwe olie door raffinage of uit aardgas door condensatie. Aardgas daarentegen zit in de aardbodem en ontstaat uit eeuwenoude dieren- en plantenresten. Het wordt via boortorens uit de bodem gehaald.

Beschikbaarheid: Primagaz is voor propaangas niet afhankelijk van Rusland. Propaan wordt immers wereldwijd geproduceerd. Bovendien beschikt Primagaz over meerdere centrale opslagplaatsen in België. Hierdoor kunnen we voldoen aan de vraag en snel leveren.

Waarom kiezen voor propaan?

Bovengrondse propaantank voor bedrijven

Waarom is propaan interessant?

Naast bovenstaande verschillen tussen aardgas en propaan, biedt propaangas nog een aantal interessante voordelen voor industrële toepassingen:

Wil je overstappen van aardgas naar propaan, dan kunnen de gasleidingen in sommige gevallen hergebruikt worden. Belangrijke voorwaarden voor het hergebruik van een bestaand aardgasleidingennetwerk zijn o.a. dat de leidingen geattesteerd zijn en dat voor het aard- en propaangas dezelfde druk gehanteerd wordt. Stem dit op voorhand af met de leverancier van de nieuwe installatie.
Ligt er geen aardgas in de omgeving van je bedrijf? Propaan biedt je alle voordelen van gas zonder dat je op het aardgasnet aangesloten moet zijn. Propaan wordt ter plaatse opgeslagen in boven- of ondergrondse tanks. Onze energieadviseur komt altijd ter plaatse om te bekijken wat de beste oplossing is en welke installatie het meest geschikt is.
Sinds 2018 levert Primagaz Futuria Propaan, een 100% hernieuwbare variant van conventioneel propaan. Deze hernieuwbare energie, die gewonnen wordt uit biomassa en waarvan de CO₂-uitstoot tot 80% lager ligt*, is zowel duurzaam als efficiënt. Bovendien kan je ze zonder aanpassing in een bestaande propaaninstallatie gebruiken. Met Futuria Propaan is jouw propaaninstallatie ineens verzekerd voor de toekomst.
Primagaz biedt verschillende mogelijkheden om je gasvoorraad te beheren, zoals het geautomatiseerd meetsysteem. Dit telemetriesysteem controleert automatisch het niveau van je gastank en stuurt een signaal naar Primagaz wanneer de inhoud van de tank lager is dan 20%. Primagaz doet vervolgens de rest en regelt de levering.

Interesse in (Futuria) Propaan?

Propaangas biedt een kwalitatief alternatief voor aardgas in diverse industriële toepassingen. Interesse? Maak dan nu een vrijblijvende afspraak met een van onze gasadviseurs.

Waarmee rekening houden?

Waar moet je rekening mee houden bij een omschakeling?

Bijna elke aardgasinstallatie kan omgeschakeld worden naar propaan. Je hebt de keuze om je bestaande installatie gedeeltelijk te laten ombouwen of volledig. Bij een gedeeltelijke ombouwing blijft een deel van de installatie draaien op aardgas en kan je wisselen tussen beide. Hoe dan ook moet je bij elke omschakeling rekening houden met de volgende zaken:

  • Propaaninstallaties worden geplaatst met een zonering, afhankelijk van het volume van de tank. Dit betekent dat er op het terrein voldoende ruimte moet zijn om aan de minimale veiligheidsafstanden en -regels te voldoen.
  • Bij elke omschakeling van aardgas naar propaan wordt een minimale afname in jaarlijks volume gevraagd.
  • Voordat Primagaz met de bouw van een propaaninstallatie kan beginnen, moet je als klant een vergunning aanvragen bij de gemeente. Afhankelijk van het type installatie verschilt de doorlooptijd hiervan. Een tank met enkel dampafname kan bijvoorbeeld van dag op dag gezet worden, terwijl de installatie van een tank met verdamperoplossingen diverse maanden kan omvatten.
  • Elk project is maatwerk. Primagaz moet dus de nodige materialen bestellen, waar soms een leveringstermijn van enkele maanden kan overgaan.

In 5 stappen switchen

In 5 stappen van aardgas naar propaangas

Gezien het maatwerk en het vergunningstraject duurt een omschakeling meestal 1 à 1,5 jaar. We doorlopen daarbij de volgende stappen:

1.Nadat je contact hebt opgenomen met Primagaz, komt een van onze gasadviseurs langs om de mogelijkheden te bekijken. Samen bepalen we het verbruik en het vermogen.

2.Op basis van het verbruik en het vermogen bepalen we welk type en welk volume van propaantank er nodig is. Primagaz kan je dan ook de prijs meedelen.

3.Zodra dit alles is afgestemd door de verschillende partijen, moet je de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Primagaz geeft hier de nodige begeleiding bij. Houd hier altijd rekening met de doorlooptijden.

4.Als je akkoord gaat met het voorstel en het contract ondertekend hebt, bestellen we alle materialen en kan het project van start gaan. Houd rekening met een levertermijn van 3 tot 6 maanden.

5.Wanneer de materialen geleverd zijn, starten de werken ter plaatse. Primagaz coördineert dit samen met jou.

Vraag vrijblijvend advies

Klaar voor propaan?

Ben je overtuigd van de voordelen van propaan en ontvang je graag een offerte op maat? Vul je gegevens in en onze gasadviseur neemt snel contact met je op.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...