17 april 2019

Gas wordt echt groen!

Biopropaan gemaakt uit natuurlijke reststoffen.

Woensdag 17 april - Als eerste propaangasleverancier in de Benelux lanceert Primagaz gasflessen met biopropaan voor de consumentenmarkt. In de hele Benelux kunnen consumenten vanaf nu kiezen voor milieuvriendelijk biopropaan in lichtgewicht EasyBlue gasflessen. Biopropaan vermindert de CO2-uitstoot tot wel 80%.

100% groen, dezelfde prestaties
Biopropaan wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie. Uit deze “biomassa” wordt biopropaan geproduceerd door Neste op de Maasvlakte bij Rotterdam.

Biopropaan is niet alleen chemisch en moleculair 100% gelijk aan gewoon propaan, ook de prestaties zijn gelijk. Je kunt dus net zo lang gebruik maken van de gasfles met biopropaan als met gewoon propaan, de verbrandingstemperatuur is gelijk. Ook zijn er geen aanpassingen nodig van bijvoorbeeld de barbecue, kampeerfornuis of terrasverwarmer.

Logische stap
“Gewoon propaan is een brandstof die al een lagere CO2-uitstoot heeft dan bijvoorbeeld houtskool voor de barbecue, benzine of stookolie. Maar biopropaan doet het nog veel beter en kan de CO2-uitstoot tot 80% verminderen.” zegt Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “12 Maanden geleden introduceerden we al biopropaan voor de recreatiesector en industrie. De introductie van een gasfles met biopropaan voor de consumentenmarkt is de voor de hand liggende stap richting het verduurzamen van ons productaanbod. Het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en onze doelen om de CO2-emissies aanzienlijk terug te dringen.”

propaan

Echt biopropaan of CO2-compensatie?
Primagaz levert écht biopropaan. Het is dus geen CO2-gecompenseerd propaan, zoals bij andere energieleveranciers in Nederland en België. Hierbij wordt er voor de geleverde fossiele energie een groencertificaat gekocht. Zo’n certificaat staat voor een investering in een project dat eenzelfde hoeveelheid CO2-uitstoot vermindert, ergens anders in de wereld. Met het produceren en leveren van biopropaan wordt het probleem aangepakt bij de bron. Het is fossielvrij en draagt zo daadwerkelijk bij aan een schonere leefomgeving.

Waar is biopropaan verkrijgbaar?
Vanaf dit voorjaar is biopropaan verkrijgbaar bij Primagaz-verdelers in de lichtgewicht Primagaz EasyBlue-gasflessen. Er zijn meer dan 2.000 verkooppunten in de Benelux bij onder andere tuincentra, bouwmarkten, doe-het-zelvers, kampeerwinkels en brandstofhandelaren. Daarmee is biopropaan, net als gewoon propaan, toegankelijk voor iedereen en tegen dezelfde prijs als gewoon propaan. Het is alleen veel groener.

Maatschappelijke verantwoordelijk
“Het lijkt misschien niet voor de hand liggend; een leverancier van fossiele brandstoffen die een echt groen product op de markt brengt.” zegt Marjan Horemans woordvoerder van Primagaz. “Maar wij hebben de mogelijkheid om met biopropaan de CO2-uitstoot te verlagen en bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. En zonder dat daar een aanpassing aan de huidige installaties voor nodig is. We hebben die mogelijkheid en wij nemen de verantwoordelijkheid die daarbij past.” aldus Marjan Horemans.

Biopropaan USP