Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Ga terug naar het overzicht

Switchen van stookolie naar propaan? Ontdek het potentieel van propaan als toekomstbestendige en flexibele energie!

Primagaz

In Vlaanderen is het op dit moment verboden om stookolieketels te installeren of vervangen bij nieuwbouw of ingrijpende renovaties. Zo’n 575.000 huishoudens die nog verwarmen op stookolie moeten zo de switch maken naar een andere energiebron. Vanaf 1 januari 2025 is er zelfs geen aardgasaansluiting meer mogelijk voor nieuwbouwwoningen. Installaties op propaan bieden een alternatief voor aardgas of stookolie en ze kunnen bovendien moeiteloos gecombineerd worden met diverse hybride systemen. Ontdek hoe propaangas een haalbare en betaalbare oplossing kan zijn in deze energietransitie. En hoe jij als (toekomstige) Primagaz-partner hierin een rol kunt spelen. 

Propaangas – veelzijdige en flexibele energiebron

Propaan is een veelzijdige energiebron die in steeds meer installaties zijn weg vindt. Een woning kan gebruikmaken van propaangas als stand-alone energiebron voor de centrale verwarming, warm water en zelfs koken. Maar een dergelijke installatie kan ook perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energie. Voor installateurs biedt het werken met propaan dus niet alleen flexibiliteit, maar ook eenvoudigere mogelijkheden om in te spelen op de toenemende vraag naar alternatieve energiebronnen bij nieuwbouw of ingrijpende renovatieprojecten. 

Propaansystemen - makkelijk te installeren

Een van de grootste voordelen van condensatieketel op propaangas is dat ze qua plaatsing vrijwel identiek zijn aan die van aardgasinstallaties. Er zijn kant-en-klare toesteltypes beschikbaar die specifiek ontworpen zijn voor propaangas. Dit betekent dat je als installateur niet hoeft te zoeken naar complexe of nieuwe technieken. 
Maar wat als jouw favoriete fabrikant geen specifieke propaanketel aanbiedt? Geen probleem! Elk type en merk gascondensatieketel kan met minimale aanpassingen geschikt worden gemaakt voor propaan. De fabrikant kan deze kleine ombouw ter plaatse uitvoeren, waardoor men dezelfde ketel kan gebruiken, maar dan met propaan als brandstof. 

Propaan en hybride systemen - een duurzame combinatie

Een propaantank met gascondensatieketel is eenvoudig te combineren met andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of zelfs een micro-WKK. Dat maakt van propaan de ideale energiebron om de ecologische voetafdruk van je klant te verminderen en hoge energiefacturen te vermijden.

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp combineert een elektrische lucht-waterwarmtepomp met een gascondensatieketel. Deze systemen wisselen automatisch tussen elektriciteit en gas, afhankelijk van de buitentemperatuur en energieprijzen. In deze hybride setup zorgt propaan voor de aanvullende energiebehoefte, met name in woningen met energielabel C of lager. Zo bied je jouw klanten een oplossing die niet alleen duurzaam is, maar ook energiekosten optimaliseert.

Gaswarmtepompen

De gaswarmtepomp werkt op dezelfde manier als een traditionele warmtepomp, maar in plaats van elektriciteit gebruikt dit systeem gas. Vroeger waren gaswarmtepompen alleen beschikbaar voor industrieel gebruik, maar tegenwoordig zijn ze er ook voor particuliere woningen. Het grote voordeel? Je hebt geen dure zonnepanelen nodig om het energieverbruik te compenseren. Een propaangasinstallatie is een ideale oplossing om deze efficiënte verwarmingsmethode te ondersteunen.

Zonneboilers en zonnepanelen

Zonnepanelen en zonneboilers zijn populaire duurzame oplossingen, maar helaas niet altijd even betrouwbaar in België vanwege het beperkte zonlicht. Door deze systemen te combineren met een propaaninstallatie, kun je een constante energievoorziening garanderen. Zo kunnen jouw klanten genieten van zowel de voordelen van hernieuwbare energie als de zekerheid van een stabiele warmtebron.

Micro-WKK (warmtekrachtkoppeling)

Een minder bekend, maar veelbelovend systeem is de micro-warmtekrachtkoppeling (WKK). Dit systeem wekt zowel warmte als elektriciteit op uit één energiebron, zoals propaangas. Het biedt een uiterst efficiënte manier om energie te benutten, waarbij de opgewekte warmte en stroom direct worden gebruikt of opgeslagen. Dit maakt de micro-WKK een interessante optie voor woningen en kleine bedrijven die zowel warmte als elektriciteit willen opwekken met minimale verliezen.

Primagaz
Primagaz