Doorgaan naar artikel

Nog een lege Primagaz-gasfles in huis? Lees hier wat je moet doen.

Propaantank in de tuin

Stap over van stookolie

Stap over van stookolie op (Futuria) Propaan

Slim en voordelig

Renoveren met propaan

Je gaat renoveren en je oude stookolieketel is aan vervanging toe, maar je kan niet aansluiten op aardgas? Dan is propaangas een prima alternatief.

Een nieuwe stookolieketel plaatsen is niet langer een keuze met toekomst. Sinds 1 januari 2022 is het verboden om een mazoutketel te plaatsen of te vervangen indien je een ingrijpende renovatie doorvoert. Bij ingrijpende renovaties is een installatie met warmtepomp een mogelijkheid, tenminste als je goed isoleert en een verwarmingssysteem op lage temperatuur kiest — maar dat vraagt dan weer een flinke investering. Tot slot zijn er heel wat bezorgdheden rond het elektriciteitsnetwerk en de evolutie van de elektriciteitsprijs. Propaan is dan een betaalbare optie die perfect voldoet aan de maatregel van de renovatieplicht.

Waarom kiezen voor propaan?

Tabel renovatieplicht

Conform de renovatieplicht

Propaan verbetert je E-peil en EPC-waarde

Tegen 2030 moet de CO₂-uitstoot in Vlaanderen met 40% omlaag. Iedereen zal dus zijn steentje moeten bijdragen. Voldoet je huis niet aan de EPC-normen, dan komt er vanaf 2023 een renovatieverplichting. Deze houdt in dat wie een woning met label E of lager koopt, binnen de 5 jaar de nodige inspanningen moet doen om het gebouw (minstens) naar niveau D te brengen. Vervang je een oude stookolieketel door een nieuwe gascondensatieketel, dan heeft dit uiteraard een positieve impact op je E-peil. Voeg je later nog een hybride warmtepomp aan je installatie toe? Dan zakt het E-peil nóg verder en krijg je dus een betere EPC-score.

Benjamin stapte over van stookolie naar propaangas. Ontdek waarom!

Interesse in (Futuria) Propaan? 

Onze gasadviseur licht je met plezier en geheel vrijblijvend de mogelijkheden en voordelen van (Futuria) Propaan toe.

De prijs van propaan

De kostprijs van je installatie

De kostprijs van een propaangasinstallatie hangt af van verschillende factoren. Dankzij onze simulator bereken je in enkele minuten jouw indicatieve voorstel.

Altijd een correcte gasprijs

De prijs van propaangas is variabel en wordt bepaald door de overheid. Zo kan je als consument altijd rekenen op een correcte gasprijs. 

Een propaantank in je tuin, hoe ziet dat eruit?

Vraag je je af hoe een tank in je tuin eruit zou zien? Kijk dan zeker naar de foto's van onze klanten met een bovengrondse of ondergrondse gastank.

Hoe stap ik over op propaan?

Overschakelen naar propaan is zo gebeurd. Primagaz loodst je vlot door het proces!

 • 1. Voorbereiding

  Samen bereiden we de plaatsing van je tank voor en spreken we een datum af.

 • 2. Plaatsing

  Op de afgesproken datum komen onze aannemers langs om je gastank te installeren.

 • 3. Keuring

  Bij een eerste keuring wordt gecontroleerd of alles conform de wet is geplaatst.

 • 4. Attesten

  Je bezorgt de nodige attesten en rapporten om aan te tonen dat je tank wettelijk in orde is.

 • 5. Eerste levering

  Primagaz vult je tank. Je kan nu genieten van alle voordelen van propaangas!

Vraag vrijblijvend advies

Ik wil gecontacteerd worden.

Ben je klaar voor propaan? Vul dan je gegevens in en we bellen je op om vrijblijvend een offerte op maat op te stellen.

Er zijn één of meerdere velden incorrect ingevuld. Gelieve deze te corrigeren.

Even geduld...

Veelgestelde vragen

Nu de schaarste van bepaalde materialen en brandstoffen toeneemt, maken bedrijven en gezinnen zich meer en meer zorgen over de beschikbaarheid van energie. 

Hoewel wij helaas ook geen sluitend antwoord hebben op die algemene onzekerheid, verwachten wij dat er voldoende propaan zal zijn.
De productiemogelijkheden voor propaan zijn verschillend ten opzichte van deze voor aardgas waardoor het prijsbeleid en de bevoorradingszekerheid in grote mate los van elkaar staan.
Dankzij ons moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd- beschikken we over een centrale inkooppositie die ons toelaat ruime voorraden in te kopen en op te slaan.
Propaan is afkomstig uit gebieden binnen en buiten Europa zoals de Oostkust van Amerika, Golf van Mexico, Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland.
Primagaz beschikt bovendien over meerdere centrale opslagplaatsen in België die ons toelaten snel en flexibel te leveren en tegelijkertijd te voldoen aan de vraag vanuit de markt.
Propaan kan hierdoor in een context van aardgastekorten dienen als alternatief of als aanvullende energie-oplossing.
Op het gebied van toepassingen is er geen verschil tussen aardgas en propaangas. Je kan met beide energiebronnen verwarmen, koken en warm water produceren. 

Het grootste verschil is de calorische waarde: die ligt bij propaangas 3 keer hoger dan bij aardgas. Dit betekent dat het verbruik van propaangas dus ook 3 keer lager ligt.

Daarnaast is aardgas een directe fossiele brandstof. Propaan daarentegen is een bijproduct dat wordt gewonnen uit ruwe olie (door raffinage) of uit aardgas (door condensatie).

Een derde verschil tussen aardgas en propaangas is hun relatieve dampdichtheid. Terwijl propaangas zwaarder dan lucht is, is aardgas net lichter.
Je kan propaangas perfect combineren met hernieuwbare energiebronnen. Zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp of zelfs een micro-WKK: alles is mogelijk. Bovendien hoef je deze combinaties niet onmiddellijk te maken. Je kan ook later je propaaninstallatie nog aansluiten op deze hernieuwbare energieën.

Dat maakt van propaan de ideale energiebron om je ecologische voetafdruk te verminderen en hoge energiefacturen te vermijden. Lees er meer over op de pagina “Combineer duurzaam”.
 
Een propaantank wordt aangesloten op een gas(condensatie)ketel en heeft zo dezelfde mogelijkheden als klassiek aardgas.

Het is een veelzijdige energiebron waarmee je kan koken, je zwembad verwarmen, warm water produceren en dus ook je woning verwarmen.
Er zijn subsidies voor wie propaangas gebruikt als energiebron. Deze veranderen regelmatig en verschillen ook afhankelijk van je woonplaats. Bekijk het overzicht van alle premies op deze pagina. 

* gebaseerd op huishoudelijke verwarming en gemiddelde energie efficiëntie van huidige gebruikte installaties in België. (Tabel 2)

** Tabel 5

*** de gerealiseerde CO₂-reductie kan variëren en is afhankelijk van de gebruikte grondstof voor de productie van biopropaan en de toepassing maar ook de energie-efficiëntie van de installatie of gasketel. De CO₂-reductie is een vergelijking tussen biopropaan (100%) en conventioneel propaan.

Bron: studie CE Delft, 2021

Welke alternatieven zijn er voor mijn installatie op stookolie?
Ik wil mijn mogelijkheden ontdekken